Ujed anđela film


Godina proizvodnje: 1984

Trajanje: 97 minuta

Tehnika: 35m widescreen, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Zafranović, Lordan

Produkcija:
Marjan film

Snimatelj:
Aćimović - Godina Karpo

Sinopsis:
Na izoliranu otoku Svecu svjetioničar i njegova žena dobivaju poruku da tajanstveni jedriličar siluje i ubija žene na usamljenim otocima. Svjetioničar i žena mu otuđeni su jedno od drugog, a ona je u stanju stalne tjeskobe i seksualne nadraženosti. Pored njih dvoje, na otoku žive još samo stari barba i pomaknuta djevojka. Tajanstveni obnaženi muškarac iskrca se na otoku...

Uloge:
Katalin Ladik (svjetioničareva žena), Boris Kralj (svjetioničar), Charles Milot (barba), Marina Nemet (umno pomaknuta djevojka), Boris Blažeković (neznanac)

Zemlja proizvodnje:
Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (Socijalistička Republika Hrvatska)

Scenarij:
Tomislav Sabljak, Lordan Zafranović

Glazba:
Alfi Kabiljo

Montaža:
Josip Remenar

Scenografija:
Milenko Jeremić

Kostimografija:

Komentar:
Ujed anđela označio je povratak Lordana Zafranovića intimnijim temama nakon Okupacije u 26 slika i Pada Italije. Riječ je o tzv. filmu atmosfere, znatno više situacijski no fabularno utemeljenom ostvarenju u kojem do puna izražaja dolaze poetično-meditativne autorove sklonosti te opsjednutost erosom i thanatosom, koji se na kraju spajaju na način sličan onom u Carstvu čula Nagishe Oshime.

Dozvola za prikazivanje: od 10. srpnja 1984.

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.