Fine mrtve djevojke film


Godina proizvodnje: 2002

Trajanje: 77 minuta

Tehnika: 35mm cinemascope Fuji, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Matanić, Dalibor

Produkcija:
Alka film

Snimatelj:
Linta Branko

Sinopsis:
Iva dolazi s policijom u trošnu kuću na zagrebačkoj periferiji, tvrdeći da joj je bivša gazdarica otela dijete. Priča filma vraća se unazad, kad su studentica Iva i njezina djevojka, tekvandistica Marija, uselile u istu kuću kao podstanarke. Problemi počnu kad gazdarica otkrije da su djevojke u lezbijskom odnosu te se čitava kuća, puna bizarnih stanara, okrene protiv njih dvije...

Uloge:
Olga Pakalović (Iva), Nina Violić (Marija), Inge Appelt (gazdarica Olga), Ivica Vidović (njen muž), Krešimir Mikić (njihov sin Dalibor), Milan Štrljić (policijski inspektor), Boris Miholjević (liječnik), Mirko Boman i dr.

Zemlja proizvodnje:
Republika Hrvatska

Scenarij:
Dalibor Matanić, Mate Matišić

Glazba:
Jura Ferina, Pavle Miholjević

Montaža:
Tomislav Pavlic

Scenografija:
Željka Burić

Kostimografija:
Vesna Pleše

Komentar:
Fine mrtve djevojke, jedan od iznimno rijetkih hrvatskih filmova snimljenih u cinemaskopu, ostvarenje je nadasve kompetentne režijske izvedbe i sigurnog vizualnog oblikovanja. Matanićevo povezivanje metaforičkog, realističkog i intertekstualnog prosedea ne funkcionira uvijek dostatno uvjerljivo, a problem je i nedovoljno razrađeno profiliranje glavnih ženskih likova. S druge strane, glavni epizodisti - gazdarica, gazda i njihov sin - izrazito su uspjelo uobličeni i umnogome, zajedno sa sugestivnom ambijentacijom, nose 'okus, boju i miris' filma. Fine mrtve djevojke na Pulskom festivalu nagrađene su Velikom zlatnom arenom za najbolji film te Zlatnim arenama za najbolju režiju, produkciju, sporednu žensku (Olga Pakalović) i sporednu mušku ulogu (Ivica Vidović), a nagrađene su i nagradom publike Zlatna vrata Pule te Oktavijanom za najbolji dugometražni igrani film Hrvatskog društva filmskih kritičara.

Ostale nagrade: Pula 2002' - Nagrada Synchro film & video
                             Soči 2003' - Posebno priznanje žirija (ex aequo s At kende sandheden)
                             Cinema tout ecran (Geneva) 2003' - Nagrada žirija mladosti

Izvoz: SiCG, Njemačka

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.