Dubrovački suton film


Godina proizvodnje: 1999

Trajanje: 96 minuta

Tehnika: 35mm Kodak widescreen, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Senečić, Željko

Produkcija:
Patria film

Snimatelj:
Trninić Slobodan

Sinopsis:
Dubrovnik je u neprijateljskom okruženju JNA, njegovi stanovnici lišeni su struje, vode i lijekova. Mlada i privlačna slikarica Ana i mlađi brat njezina supruga pomorca, također pomorac Ivan, započnu ljubavnu vezu pomiješanu s osjećajem krivnje. Ana i njezini najbliži postat će žrtvama agresora - Ana biva silovana, a Ivan strada na ratnom zadatku. Istodobno, kroz njihovu priču provlači se sudbina mladog snimatelja Čača. On umire na kameri koja snima posljednje trenutke njegova života. Gledajući te snimke, Ana kasnije ustanovljava da je njegov ubojica također i njezin silovatelj. Na cocktailu u povodu njezine izložbe na terasi hotela Argentina ona je u prilici da identificira zlikovca.

Uloge:
Michaela Kezele (Ana), Slavko Juraga (Ivan), Boris Cavazza, Stefen Wink, Milka Podrug-Kokotović, Ivo Marević (Miho), Miše Martinović, Niko Kovač, Tina Deen, Marko Brešković, Frano Lasić

Zemlja proizvodnje:
Republika Hrvatska

Scenarij:
Željko Senečić, Tomislav Sabljak

Glazba:
Ðelo Jusić

Montaža:
Miran Miošić, Kruno Kušec

Scenografija:
Duško Jeričević

Kostimografija:
Jagoda Kaloper

Komentar:
Ugledajući se na Lordana Zafranovića, Željko Senečić polučio je film u kojem eksploatira tzv. kultiviranu ambijentaciju i uopće atmosferu Dubrovnika, prožetu motivima erosa i thanatosa, no u trendu tzv. hiperrealizma većinu prizora snima dokumentarističkom kamerom iz ruke. Postiže tako relativno sugestivan dojam koji unizuje stereotipnim prikazom (ne)djelovanja predstavnika međunarodne zajednice i završnim sekvencama. Film je na festivalu u Puli nagrađen Zlatnim arenama za najbolju glazbu i zvuk (Mladen Pervan i Gama studio).

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.