Anđele moj dragi film


Godina proizvodnje: 1995

Trajanje: 105 minuta

Tehnika: 35mm, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Radić, Tomislav

Produkcija:
Korugva film
Hrvatska radiotelevizija

Snimatelj:
Pinter Tomislav

Sinopsis:
U jesen 1991. srpski agresor napao je mirno hrvatsko selo. Sedmogodišnji dječak Jerko svjedok je ubojstva svoje bake, teškog ranjavanja strica, rušenja obiteljske kuće i zarobljavanja roditelja. On sam uspijeva pobjeći u košari obješenoj za magarca. Završi u prihvatilištu za ratnu siročad, gdje se ispostavi da je od užasa kojeg je proživio zanijemio. Mlada psihologinja Bernarda predano se skrbi o dječaku i uspostavlja s njim poseban odnos...

Uloge:
Milan Grabovac (Jerko), Dubravka Ostojić (Jerkova majka Ika), Matko Raguž (Jerkov otac Mato), Sunčana Zelenika (Bernarda), Silvia Fink (Michaela), Vjekoslav Janković (gardist Vjeko), Ivo Gregurević (Jozo), Iva Marjanović, Damir Lončar, Inge Appelt, Nada Abrus i dr.

Zemlja proizvodnje:
Republika Hrvatska

Scenarij:
Tomislav Radić (prema motivima romana Bijeg u košari Maje Gluščević)

Glazba:
Toni Ostojić

Montaža:
Nataša Gjurković

Scenografija:
Ivica Trpčić

Kostimografija:
Vjera Ivanković

Komentar:
Umjesto da se usredotoči na potencijalno izvanredno zanimljiv odnos traumatizirana dječaka i mlade psihologinje kao alternativne majke, Tomislavu Radiću važnije je bilo «širenje istine o Hrvatskoj». Film se nepotrebno dramaturški širi i gubi fokus. Ipak, oni intimistički dijelovi su uspjeli, a pohvale zaslužuju i glumci, napose mali Milan Grabovac te Dubravka Ostojić kojoj je pripala završnica s iznimno sugestivnim, duboko emocionalno proživljenim monologom na temu oprosta.

Nagrade: Pula 95' - Zlatna arena za scenografiju

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.