Zagonetni dječak film


Godina proizvodnje: 2013.

Trajanje: 88 minuta

Tehnika: DCP, 35 mm, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Žarković, Dražen

Produkcija:
Hrvatska radiotelevizija
Kinorama

Snimatelj:
Sablić Mario

Sinopsis:
Bistar i znatiželjan dječak Koko Milić (Antonio Parač) četrnaestogodišnjak je koji najviše vremena provodi s novim prijateljem Tomom (Karlo Maloča), njegovim vršnjakom koji se nedavno sa Zelenog Vrha doselio u Zagreb i koji kao i on čezne za pustolovinama. Obojici im pozornost ubrzo privuče novi razredni kolega Mirko (Toma Budanko), šutljivi i prilično povučen tinejdžer koji se ponaša vrlo neobično. Kad ga odluče slijediti nakon škole, Koko i Tomo otkrit će da Mirko dijelom živi u đačkom domu, a dijelom u stanu, te da se ponekad odaziva i na ime Marko. Zaintrigirani tim detaljima prijatelji će na sudjelovanje u operaciji otkrivanja Mirkove tajne angažirati i svoju prijateljicu i razrednu kolegicu Marijanu (Vanja Markovinović), kojoj će se novi dječak svidjeti na prvi pogled. U novim Kokovim pustolovinama važnu će ulogu odigrati i njegova sestra Marica (Nina Mileta) kao i roditelji (Dijana Vidušin i Ozren Grabarić) te inspektor Krivić (Rakan Rushaidat).

Uloge:
Antonio Parač (Koko Milić), Karlo Maloča (Tomo), Toma Budanko (Mirko), Vanja Markovinović (Marijana), Filip Ružić (Marko), Nina Mileta (Marica), Kristian Bonačić (Zlatko), Alen Liverić (Mlinarić), Dijana Vidušin (Kokova majka), Ozren Grabarić (Kokov otac), Dražen Kühn (profesor Menzura), Rakan Rushaidat (inspektor Krivić), Lana Barić (profesorica), Milan Pleština (vratar), Krunoslav Šarić (profesor povijesti), Marina Redžepović (Tomina majka)

Zemlja proizvodnje:
Hrvatska

Scenarij:
Hana Jušić, Daniel Kušan i Dražen Žarković, prema istoimenom romanu Ivana Kušana

Glazba:
Dinko Appelt

Montaža:
Slaven Zečević

Scenografija:
Ivan Veljača

Kostimografija:
Emina Kušan

Komentar:
Godine 2013. na pulskom festivalu ovjenčana Zlatnom arenom za najbolju kostimografiju te prikazana na Sarajevo Film Festivalu i nizu međunarodnih festivala filmova za djecu, obiteljska pustolovna komedija Dražena Žarkovića adaptacija je istoimenog bestseler romana Ivana Kušana i nastavak filma Koko i duhovi iz 2011. godine. Kao i u prethodniku opet je riječ o vjernoj ekranizaciji Kušanove proze, s tom razlikom što je vrijeme radnje prebačeno u rane osamdesete godine prošlog stoljeća. Posrijedi je pozitivno infantilan i lagano ironijski odmaknut, ali anemičan i statično režiran film u kojem su dijaloške scene često izvedene jednostavnom izmjenom planova i kontraplanova, koji osim od manjka zbivanja, šarma i duha pati i od neuredne i pomalo nezgrapne dramaturgije, od ukočenih nastupa mladih glumaca koji često djeluju starmalo, od karikiranja likova odraslih, potpunog zapostavljanja Kokovih obiteljskih odnosa te od pojednostavnjivanja priče i stereotipiziranja likova i dramskih situacija. Jedini tračak intrigantnosti naznake su buđenja seksualnosti u liku djevojčice Marijane te sugeriranje romantičnog trokuta među klincima, a statičnost zbivanja pokušava se nadomjestiti dinamiziranjem dijaloških scena, domišljatim montažnim rješenjima te estetiziranom fotografijom.

Početak prikazivanja: 28. veljače 2013. godine

Nagrade i festivali:
Festival igranog filma u Puli 2013. godine – Zlatna arena za najbolju kostimografiju
Međunarodni festival filmova za djecu u Lucknowu 2014. godine – posebno priznanje žirija
Međunarodni festival filmova za djecu Kiklife u Schwäbisch Gmündu 2014. godine – Grand Prix u službenoj konkurenciji
Sarajevo Film Festival
Međunarodni festival filmova za djecu LUCAS u Frankfurtu 2013. godine
Međunarodni festival filmova za djecu u Montrealu

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.