Ljubavni život domobrana film


Godina proizvodnje: 2009.

Trajanje: 85 minuta

Tehnika: 35 mm, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Marinković, Pavao

Produkcija:
Alka film
Hrvatska radiotelevizija

Snimatelj:
Beritić Tihomir
Šamanović Vedran

Sinopsis:
Zagrebački novinar i neuspješni pisac Saša (Nenad Cvetko) čovjek je nesređena privatnog života koji radi kao gastro-kritičar u novinama. Za njim je propali brak s Marijanom (Sandra Lončarić) i sinčić Luka (Nikola Črček) kojeg ponekad viđa, a pored njega grubi i korumpirani urednik (Milan Štrljić) te društveni kriminal s opskurnim tajkunima i "poduzetnicima". Nakon što upozna emotivnu Ines (Dijana Vidušin), djelatnicu privatnog sportskog centra koja je upravo prekinula vezu s dečkom, Saša će se u nju ubrzo zaljubiti. No, kad napiše negativnu recenziju restorana utjecajna vlasnika Brace (Zoran Čubrilo), koji je s poslovnim prijateljima klijent sportskog centra, Saša će se naći u ozbiljnim nevoljama. Da bi se iz njih izvukao i sredio život morat će se suočiti s vlastitim slabostima.

Uloge:
Nenad Cvetko (Saša), Dijana Vidušin (Ines), Siniša Popović (Mladen), Filip Šovagović (Filip), Zoran Čubrilo (Braco), Jan Budar (Honza), Frano Perišin (General), Damir Šaban (Pero), Slobodan Milovanović (Keko), Marinko Prga (Miki), Tonko Lonza (Sašin tata), Asja Jovanović (Sašina mama), Sandra Lončarić (Marijana), Milan Pleština (Stanko), Milan Štrljić (urednik), Robert Kurbaša (Gogo), Svetlana Patafta (Nensi), Jasmin Telalović (konobar kod Mladena), Siniša Brajčić (konobar kod Brace), Nikola Črček (Luka), Dražen Pilić (svećenik)

Zemlja proizvodnje:
Hrvatska

Scenarij:
Pavao Marinković

Glazba:
Hrvoje Crnić Boxer

Montaža:
Dubravko Slunjski

Scenografija:
Velimir Domitrović

Kostimografija:
Branka Tkalčec

Komentar:
Satirična egzistencijalna humorna drama scenarista i redatelja Pave Marinkovića na pulskom festivalu 2009. godine ovjenčana je Zlatnim arenama za najbolju glavnu žensku ulogu, montažu i scenografiju. Posrijedi je film koji nudi zabavan i zanimljiv satiričan prikaz Zagreba kao legla opskurnih "biznismena" ogrezlih u kriminal i nemoral, kao i korumpiranih novinskih urednika, te kojeg pored solidne uloge Nenada Cvetka i odlične Dijane Vidušin odlikuje efektan sjetni ugođaj za koji je zaslužna i atmosferična i nenametljivo estetizirana fotografija Vedrana Šamanovića. Riječ je o dramaturški nezgrapnoj cjelini kojoj nedostaje strasti i koja se prije kraja pretvara u intrigantno mračnu, ali i odveć doslovnu, nedovoljno duhovitu i pomalo zamornu društvenu kritiku. Osim od sporoa ritma, djelo pati i od pretjerana eksploatiranja stereotipa o opreci mirnih i kultiviranih Zagrepčana s grubim i vulgarnim dinarskim tipovima.

Početak prikazivanja: premijerno na pulskom festivalu 24. srpnja 2009. godine, redovita kino-distribucija 22. travnja 2010. godine

Nagrade i festivali:
- Pulski filmski festival 2009. godine – Zlatne arene za najbolju glavnu žensku ulogu, montažu i scenografiju
- Kerala Film Festival 2009. godine – program World Cinema
- Cinequest Film Festival u San Joseu 2010. godine

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.