Marjuča ili smrt film


Godina proizvodnje: 1987

Trajanje: oko 97 minuta

Tehnika: 35mm widescreen, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Kljaković, Vanča

Produkcija:
Marjan film
Film danas (Beograd)

Snimatelj:
Blajić Nikša

Sinopsis:
U Splitu za talijanske okupacije, 15-godišnji Jere razapet je između dječačkih igara i potrebe za seksualnom inicijacijom. U blizini Jerine kuće bordel radi 24 sata, a njegovi vršnjaci skupljaju novac kako bi mogli - bar jedan od njih - spavati sa čuvenom prostitutkom Marjučom. Organiziraju lutriju na kojoj je dobitnik Jere. Razočaran ugođajem javne kuće i Marjučinim ponašanjem, on ne doživi ono o čemu je sanjario. Istodobno, puno ga više uzbuđuju njegova starija susjeda Marija i njezini erotski doživljaji s talijanskim podoficirom…

Uloge:
Borko Bebić (Jere), Neda Arnerić (Marija), Boris Dvornik, Mirjana Karanović (Marjuča), Marija Kohn, Pino Drütter, Lovre Reić, Vanja Matujec, Ivica Ivković, Ivica Milardović, Jasna Utrobičić i dr.

Zemlja proizvodnje:
Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (Socijalistička Republika Hrvatska/Socijalistička Republika Srbija)

Scenarij:
Vanča Kljaković

Glazba:
Mirko Krstičević

Montaža:
Robert Lisjak

Scenografija:
Igor Čičin Šain, Mario Ivezić

Kostimografija:

Komentar:
Oslanjajući se na iskustva poetike groteske Fedrica Fellinija i Lordana Zafranovića, Vanča Kljaković je spojio tzv. art film i erotiku, polučivši po sudu većeg dijela kritike jalovo pretenciozan uradak. Ipak, trezveniji su upozoravali da ne treba podcijeniti za kraj osamdesetih u nas još provokativan tretman seksualnosti, pri tom stavljen u ratni, znači politički kontekst, pri čemu je protagonistu važnija seksualna inicijacija negoli 'borba za slobodu'.

Dozvola za prikazivanje: 30. lipnja 1987.

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.