Lisice film


Godina proizvodnje: 1969

Trajanje: 80 minuta

Tehnika: 35mm widescreen, c/b

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Papić, Krsto

Produkcija:
Jadran film

Snimatelj:
Orešković Vjenceslav

Sinopsis:
Dalmatinska zagora 1948, vrijeme neposredno nakon rezolucije Informbiroa. Četrdesetogodišnji Ante ženi se s mnogo mlađom Jagodom, a na svadbu mu banu dvojica udbaša, očito sa zadatkom da nekog uhite, no nitko ne zna koga. Mladoženjin kum je lokalni politički moćnik Andrija, koji nema straha od pridošlica. Dok svadba traje, napetost sve više raste...

Uloge:
Fabijan Šovagović (Ante), Jagoda Kaloper (Višnja), Adem Čejvan (Andrija), Ilija Ivezić (udbaš Krešo), Fahro Konjhodžić (udbaš Čazim), Edo Peročević (Baletić), Zlatko Madunić, Zaim Muzaferija (Todor), Ivica Vidović (Musa), Branko Špoljar, Stjepan Bahert i dr.

Zemlja proizvodnje:
Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (Socijalistička Republika Hrvatska)

Scenarij:
Mirko Kovač, Krsto Papić

Glazba:
izvorna, Miljenko Prohaska, Boško Petrović, Silvije Glojnarić i Ladislav Fidry

Montaža:
Lida Braniš

Scenografija:

Kostimografija:

Komentar:
Po općem sudu jedan od kreativnih vrhunaca hrvatskog (i jugoslavenskog) filma, Lisice se odlikuju izvanrednom vizualnom sugestivnošću, odličnom uporabom oskudnog ambijenta i glazbe odnosno plesa, fascinantnom autentičnošću u svom distanciranom dokumentarističko-naturalističkom pristupu, ispod kojeg izbijaju snažne emocije protagonista. Riječ je o prvom jugoslavenskom filmu koji je otvoreno tematizirao staljinističku atmosferu antistaljinističkog sukoba s Informbiroom i informbiroovcima, filmu koji se pesimističkim pogledom na ljude i njihovu prirodu te ambijentalno-karakterizacijskim naturalističkim dokumentarizmom s modernističkim uplivima odlično uklopio u tadašnji jugoslavenski crni val, dominantan u Srbiji a manje u Hrvatskoj. Na festivalu u Puli Lisice su nagrađene Velikom zlatnom arenom za najbolji film, Zlatnom arenom za režiju te Srebrnim arenama za glumicu i glumca (Adem Čejvan).

Ostale nagrade: Pula 70' - Nagrada Septima društva hrvatskih kritičara
                              Niš 70' - Carica Teodora, 1. nagrada za glavnu žensku ulogu Jagodi Kaloper
                                               Car Konstantin, 1. nagrada za glavnu mušku ulogu Fabijanu Šovagoviću 
                              Chicago 70' - Srebrni Hugo

Dozvola za prikazivanje: od 16. prosinca 1969.

Izvoz: Poljska, Španjolska

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.