Mondo Bobo film


Godina proizvodnje: 1997

Trajanje: 80 minuta

Tehnika: 35mm widescreen, c/b

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Rušinović, Goran

Produkcija:
T. T. Petrač
N. G. Prom-Diesel
DSL film

Snimatelj:
Jemeršić Ven

Sinopsis:
Mladić Bobo u samoobrani ubije dvojicu kriminalaca, a onda se po savjetu svog odvjetnika preda policiji. Potom završi u umobolnici, odakle pobjegne i nađe se sa svojom djevojkom. Policija kreće u potjeru, a slučaj prati mlada ambiciozna novinarka...

Uloge:
Sven Medvešek (Bobo), Nataša Dorčić (novinarka), Svebor Kranjc (odvjetnik), Mojca Židanik (Bobina djevojka), Lucija Šerbedžija, Mladen Tojaga Bubi, Damir Urban, Jagoda Kaloper, Miroslav Škoro, Tomislav Gotovac, Domagoj Kovačević i dr.

Zemlja proizvodnje:
Republika Hrvatska

Scenarij:
Goran Rušinović

Glazba:
Hrvoje Štefotić

Montaža:
Bernarda Fruk i Ivana Fumić

Scenografija:
Grubimix Labirint

Kostimografija:
Ante Tonči Vladislavić

Komentar:
Prvi hrvatski cjelovečernji igrani film nakon Žive istine Tomislava Radića koji se izrazito naslanja na poetiku Jean-Luca Godarda, upravo u vrijeme njezine svjetske revitalizacije, napose u okvirima američkog neovisnog filma. Oblikovno, ponajprije stilski, načelno svjež, Mondo Bobo je inferioran na narativno-karakterizacijskoj razini i zapravo predstavlja tek skicu za ozbiljan film. Usprkos tome, na Pulskom festivalu nagrađen je Zlatnim arenama za režiju, glavnu mušku ulogu, scenografiju i montažu, s uspjehom je prikazivan na manjim međunarodnim festivalima (Nagrada Don Quixote u Cottbusu), a snažno ga je podržao i dio hrvatske kritike, kao neovisno proizveden uradak koji slijedi svjetski filmski duh vremena.

Ostale nagrade: Pula 97' - Zlatna vrata Pule

Broj gledatelja u Zagrebu: 10 823

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.