Posljednja volja film


Godina proizvodnje: 2001

Trajanje: 87 minuta

Tehnika: 35 mm widescreen Kodak, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Sudar, Zoran

Produkcija:
JLP
Global film

Snimatelj:
Herceg Stanko

Sinopsis:
Atraktivna Amerikanka Nicole mislila je da će naslijediti bogatstvo svog mnogo starijeg preminulog supruga Bartula Burta Marinkovicha, Amerikanca hrvatskog porijekla. No saznavši da ga je Nicole varala s njegovim osobnim tajnikom, Bartul je sve ostavio svom nezakonitom potomku Bepu Štambuku s otoka Brača. Nicole angažira plaćene ubojice Sala i Loua da odu u Hrvatsku, na Brač, pronađu Bepa i ubiju ga. Dragocjenu pomoć u bijegu od ubojica Bepo, koji ljeto provodi zavodeći češke turistkinje, dobiva u mladoj i privlačnoj Amerikanki Elizabeth...

Uloge:
Goran Višnjić (Bepo Štambuk), Alison Heruth- Waterbury (Elizabeth), Stefan Lysenko (Sal), Predrag Vušović (Lou), Angelica Bridges (Nicole), Ivo Gregurević (policajac Mate), Boris Dvornik (Jure), Filip Šovagović (Kuzma), Ljubomir Kerekeš (češki turist Honza), Jasna Palić (njegova supruga Kristinka)

Zemlja proizvodnje:
Republika Hrvatska/Sjedinjene Američke Države

Scenarij:
Ante Tomić, Ivica Ivanišević, Vicenco Blagaić

Glazba:
Zlatan Stipišić Gibonni, Dragan Lukić Luky

Montaža:
Davor Švajić, Andrija Zafranović

Scenografija:
Ivan Husnjak

Kostimografija:
Mladen Pervan

Komentar:
Posljednja volja pučka je pustolovna komedija rađena po receptu filmova s Budom Spencerom i Terenceom Hillom. Riječ je o prozaičnom i staromodnom eksploatacijskom ostvarenju koje je ipak osvojilo nagradu publike Zlatna vrata Pule na festivalu u Puli, a u povijesti hrvatske kinematografije ostat će zabilježeno kao prvi tzv. producentski projekt: naime, film je u znatnoj mjeri vlastitim kapitalom financirao splitski poduzetnik Vicenco Blagaić, koji je u holivudskoj maniri angažirao kreativne suradnike u radu na 'zadanu temu', tj. na realizaciji vlastite filmske ideje. 

Ostale nagrade: Breza lista Vjesnik najboljem debitantu Zoranu Sudaru

Broj gledatelja u Hrvatskoj: 29 696

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.