Vjetar puše kako hoće film


Godina proizvodnje: 2014

Trajanje: 88 minuta

Tehnika: boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Mustać, Zdravko

Produkcija:
Filmska autorska grupa Enthusia Planck
HAVC

Snimatelj:
Poljak Boris

Sinopsis:
Stigavši u Zagreb na poziv lokalnog mafijaša Mira (Marko Cindrić), plaćeni ubojica (Mislav Čavajda) na ulicama grada traži svoju sljedeću žrtvu. Na svom putu susreće galeriju osoba zaokupljenih životnim nedaćama i neposrednom prisutnošću smrti, a među njima su jedna beskućnica (Ivana Krizmanić), balerina na samrti (Maja Posavec) i njezin brižni suprug (Bojan Navojec). On ima ljubavnicu (Iva Mihalić), ona je supruga upravo mafijaša Mira, a njihov je brak uzdrman gubitkom djeteta. Nesporazume bi mogli prouzročiti i ubojičina prošlost te njegova nedovoljna pozornost.

Uloge:
Mislav Čavajda (Plaćeni ubojica), Ivana Krizmanić (Beskućnica), Marko Cindrić (Miro), Iva Mihalić (Mirina supruga), Maja Posavec (Balerina), Nađa Josimović, Bojan Navojec

Zemlja proizvodnje:
Hrvatska

Scenarij:
Zdravko Mustać

Glazba:

Montaža:
Damir Čučić

Scenografija:
Đorđe Jandrić

Kostimografija:
Andrea Kuštović

Komentar:
Premijerno prikazan u sklopu hrvatskog programa 61. pulskog festivala, drugi dugometražni film Zdravka Mustaća mozaično je strukturiran križanac igranog i eksperimentalnog filma u kojem autor s osloncem na metaforičnost i baratanje stereotipima ne osobito suvislo dekonstruira postavke žanrovskog filma i trilera kao žanra. Tematizirajući odnos stvarnosti i fikcije, Mustać i na dramskoj i na općenito izvedbenoj razini, kao i na značenjskoj i simboličkoj, neprestano radi odmak, i u tretiranju realnosti, i u postulirnju likova, i u njihovim postupcima, motivacijama i dijalozima. Odmak je i u kadriranju i u montažnim rezovima, ambijentaciji zbivanja, glumačkim interpretacijama te u konstantnom ozračju nadrealizma i ugođaju emotivne hladnoće i distanciranosti. Odveć pretenciozno djelo odlikuje efektna i mjestimice dojmljiva vizualnost, no izrazito ga opterećuje nizanje proizvoljnosti, nelogičnosti i nesuvislosti.

Početak prikazivanja: premijerno na pulskom festivalu 23. srpnja 2014. godine, redovita kino-distribucija 25. lipnja 2015. godine

Nagrade i festivali:
- Pulski filmski festival 2014. godine - hrvatski program

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.