Putovanje tamnom polutkom film


Godina proizvodnje: 1995

Trajanje: 129 minuta

Tehnika: Super 16mm prebačen na 35mm, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Žmegač, Davor

Produkcija:
Jadran film
Hrvatska radiotelevizija

Snimatelj:
Trninić Slobodan

Sinopsis:
Voditelj dječjih emisija Ðingl bježi pred utjerivačima dugova, a u automobilu kojim putuje u Gospić pridruži mu se, protiv njegove volje, dječak Vrabac, bjegunac iz prognaničkog naselja; naposljetku, tu je i Tina, koja je pobjegla iz vlastitog doma prepunog rođaka prognanika. Za boravka u Gospiću i okolici troje mladih se sprijatelje, a Ðingl i Tina i međusobno erotski zbliže. Vrabac se osjeća dobro u toj 'novoj obitelji', no uskoro se pojave članovi njegove prave obitelji iz Knina, Boro i Ranko, koji ga pokušavaju ilegalno prebaciti na okupirano područje...

Uloge:
Goran Navojec (Ðingl), Vedran Lulić (Vrabac), Edita Majić (Tina), Žarko Savić (Boro), Hrvoje Klobučar (Ranko), Ljubomir Kerekeš, Mila Elegović (prostitutka), Zoran Čubrilo, Sreten Mokrović (policajac)

Zemlja proizvodnje:
Zemlja proizvodnje: Republika Hrvatska

Scenarij:
Davor Žmegač, Pavao Pavličić

Glazba:
Zrinko Tutić

Montaža:
Bernarda Fruk

Scenografija:
Mladen Ožbolt

Kostimografija:
Ruta Knežević

Komentar:
Stalna zaokupljenost Davora Žmegača motivom obitelji možda najjasnije dolazi do izražaja u ovom ostvarenju koje se blago naslanja s jedne strane na poetiku filma ceste odnosno iskustvo Wima Wendersa, s druge na klasik Nicholasa Raya Buntovnik bez razloga. Slaba vizualna izražajnost, nedovoljna razrađenost likova i njihovih odnosa, indisponiran nastup Gorana Navojca i klišeiziran tretman ratno-političkih zbivanja na hrvatskom tlu tih godina znatni su utezi filma nagrađenog na Pulskom festivalu Zlatnom arenom za najbolju glazbu.

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.