Putovanje tamnom polutkom film


Godina proizvodnje: 1995

Trajanje: 129 minuta

Tehnika: Super 16mm prebačen na 35mm, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Žmegač, Davor

Produkcija:
Jadran film
Hrvatska radiotelevizija

Snimatelj:
Trninić Slobodan

Sinopsis:
Voditelj dječjih emisija Ðingl bježi pred utjerivačima dugova, a u automobilu kojim putuje u Gospić pridruži mu se, protiv njegove volje, dječak Vrabac, bjegunac iz prognaničkog naselja; naposljetku, tu je i Tina, koja je pobjegla iz vlastitog doma prepunog rođaka prognanika. Za boravka u Gospiću i okolici troje mladih se sprijatelje, a Ðingl i Tina i međusobno erotski zbliže. Vrabac se osjeća dobro u toj 'novoj obitelji', no uskoro se pojave članovi njegove prave obitelji iz Knina, Boro i Ranko, koji ga pokušavaju ilegalno prebaciti na okupirano područje...

Uloge:
Goran Navojec (Ðingl), Vedran Lulić (Vrabac), Edita Majić (Tina), Žarko Savić (Boro), Hrvoje Klobučar (Ranko), Ljubomir Kerekeš, Mila Elegović (prostitutka), Zoran Čubrilo, Sreten Mokrović (policajac)

Zemlja proizvodnje:
Zemlja proizvodnje: Republika Hrvatska

Scenarij:
Davor Žmegač, Pavao Pavličić

Glazba:
Zrinko Tutić

Montaža:
Bernarda Fruk

Scenografija:
Mladen Ožbolt

Kostimografija:
Ruta Knežević

Komentar:
Stalna zaokupljenost Davora Žmegača motivom obitelji možda najjasnije dolazi do izražaja u ovom ostvarenju koje se blago naslanja s jedne strane na poetiku filma ceste odnosno iskustvo Wima Wendersa, s druge na klasik Nicholasa Raya Buntovnik bez razloga. Slaba vizualna izražajnost, nedovoljna razrađenost likova i njihovih odnosa, indisponiran nastup Gorana Navojca i klišeiziran tretman ratno-političkih zbivanja na hrvatskom tlu tih godina znatni su utezi filma nagrađenog na Pulskom festivalu Zlatnom arenom za najbolju glazbu.