Božić u Beču film


Godina proizvodnje: 1997

Trajanje: 97 minuta

Tehnika: 35mm widescreen, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Schmidt, Branko

Produkcija:
Inter film
Hrvatska radiotelevizija

Snimatelj:
Vrdoljak Vjekoslav

Sinopsis:
U doba najžešćih borbi u Slavoniji, violinist Ivan Lesjak održava koncerte na prvoj liniji bojišta. Za jednog od njih dogodi se granatiranje u kojem strada njegov najbolji prijatelj. Potresen ratnim strahotama, Ivan odlazi roditeljima koji kao izbjeglice žive u Beču. Na pragu sloma živaca, on se u blještavu velegradu u božićno vrijeme osjeća sam, neshvaćen i nesiguran. Poznanstvo s lijepom mladom liječnicom Marinom prerasta u ljubav koja, ipak, ne može nadvladati Ivanove traume i dvojbu hoće li ostati u Beču i mirno živjeti kao violinist ili će se vratiti u ratom ranjenu domovinu...

Uloge:
Filip Šovagović (Ivan Lesjak), Bojana Gregorić (Marina Parun), Ljubomir Kapor (Petar Lisjak), Vjera Žagar-Nardelli (njegova supruga), Marija Kohn (teta Ana), Drago Krča, Damir Lončar, Damir Šaban (Branko Jelić), Žarko Savić (Stevo), Cintija Ašperger (Brigita), Ilija Ivezić, Dejan Aćimović (gardist), Gusti Wolf, Nada Gaćešić-Livaković (blagajnica), Ivo Gregurević (gost)

Zemlja proizvodnje:
Republika Hrvatska

Scenarij:
Branko Schmidt

Glazba:
Igor Kuljerić

Montaža:
Vesna Lažeta

Scenografija:
Duško Jeričević

Kostimografija:
Vjera Ivanković

Komentar:
Temeljni problem tog lijepo snimljena filma jest ideologiziranost koja ga prožima na svim razinama, ne dopuštajući protagonistima da zažive kao punokrvni likovi. Na festivalu u Puli film je nagrađen Zlatnim arenama za scenarij, mušku epizodnu ulogu (Drago Krča) i ton (Mladen Pervan i Boris Grgurić).

Broj gledatelja u Zagrebu: 738

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.