Sjećanje na Georgiju film


Godina proizvodnje: 2002

Trajanje: 90 minuta

Tehnika: digital BETA prebačen na 35mm, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Sedlar, Jakov

Produkcija:
Studio Guberović
Orlando film
Capistrano film

Snimatelj:
Kursar Karmelo

Sinopsis:
Na Staru godinu prvak kazališta Tragedija, Dado Telebuh, u teškoj je psihičkoj krizi. Napustio ga je ljubavnik Ivan Starčević, koji sad ljubuje s Juricom Pavičićem, pa Telebuh telefonira čitavu noć pokušavajući naći pomoć i utjehu. Sa SOS-telefona upute mu kao psihološku podršku časnu sestru Sanju Šeparović...

Uloge:
Boris Miholjević (Dado Telebuh), Almira Osmanović (Sanja Šeparović), Mia Oremović, Božidar Alić (dr. Polimac), Vida Jerman, Alen Liverić (Ivan Starčević), Robert Plemić (Jurica Pavičić), Ðuro Utješanović (Mile Jergović Munivrana)

Zemlja proizvodnje:
Republika Hrvatska

Scenarij:
Nino Škrabe

Glazba:

Montaža:
Valent Petreković

Scenografija:
Dinka Jeričević

Kostimografija:
Ika Škomrlj

Komentar:
Kontroverzni režiser Jakov Sedlar filmom Sjećanje na Georgiju polučio je možda najosporavanije ostvarenje od niza svojih osporavanih uradaka. Film je sniman na videu i potom - uz financijsku pomoć Ministarstva kulture, što je izazvalo mali skandal među filmskom javnošću i ostavke članova Vijeća za film pri Ministarstvu kulture - prebaćen na 35mm filmsku vrpcu, a gotovo čitava radnja odvija se u stanu glavnog junaka, s tim da se prostor zbivanja širi dokumentarnim snimkama iz predstava glumca Borisa Miholjevića i balerine Almire Osmanović. Sedlar je u ovoj komornoj drami pokušavao problematizirati složenost i isprepletenost rodnih i spolnih uloga te seksualnih praksi, ali je po unisonom sudu nikad mu (ni najmanje) sklone kritike polučio posve diletantski uradak, kojem se posebno prigovaralo i to što su 'kompromitirani' sporedni likovi nazvani imenima odnosno prezimenima stvarnih filmskih kritičara i književnika, Sedlarovih ljutih protivnika na kulturnoj sceni Hrvatske.

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.