Sonja i bik film


Godina proizvodnje: 2012

Trajanje: 106 minuta

Tehnika: DCP, 35 mm, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Vorkapić, Vlatka

Produkcija:
Interfilm, Hrvatska radiotelevizija

Snimatelj:
Marković Dragan

Sinopsis:
Mlada Sonja Sterle (Judita Franković) zagrebačka je vegetarijanka i aktivistica za prava životinja koja tijekom prosvjeda protiv borbi bikova jednom svojom izjavom pred TV-kamerama uvrijedi robusnoga Stipu (Dejan Aćimović) i njegove suseljane iz malog mjesta u Dalmatinskoj zagori. Pogođeni Sonjinom tvrdnjom da oni ne vole bikove koje prisiljavaju na borbe, Stipe i Ante (Ivo Gregurević) pred čitavim selom sklope neobičnu okladu: Antin sin Ante (Goran Bogdan), akviziter polica osiguranja navodno vješt u nagovaranju ljudi, smjesta će otputovati u Zagreb i Sonju dovesti u njihovo selo. Ako ona smogne hrabrosti približiti se biku na udaljenost od 3 metra, Stipe je spreman odreći se dijela svoje muškosti, a ako ne, dužna je javno se ispričati njemu i svim ljudima koje je uvrijedila. Kad stigne u Zagreb, Ante na razne načine, pa i ojkanjem pod njenim balkonom, uspije Sonju nagovoriti da pođe s njim.

Uloge:
Judita Franković (Sonja Sterle), Goran Bogdan (Ante Kevo), Dejan Aćimović (Stipe), Ivo Gregurević (Antin otac), Elvis Bošnjak (Mate Mlikota), Barbara Prpić Biffel (Franka), Csilla Barath Bastaić (Nika Pofuk), Vladimir Tintor (Davor), Miro Bošnjak (Božo), Ivan Bekavac (vlasnik bika), Željko Mavrović (Sonjin otac), Dražen Čuček (Kristijan), Filip Eldan (Siniša), Mila Elegović, Franko Jakovčević (dječak Stipe), Stojan Matavulj (vlasnik restorana), Vlasta Ramljak (Antina majka), Marko Petrić (mladić Stipe)

Zemlja proizvodnje:
Hrvatska

Scenarij:
Vlatka Vorkapić, Elvis Bošnjak

Glazba:
Stanislav Kovačić, Damir Martinović, Ivanka Mazurkijević

Montaža:
Marin Juranić

Scenografija:
Tanja Lacko

Kostimografija:
Slavica Šnur

Komentar:
Na pulskom filmskom festivalu 2012. godine ovjenčana Zlatnim arenama za najbolji scenarij, scenografiju, glazbu i kostimografiju, te na međunarodnom festivalu WorldFest u Hustonu 2013. ovjenčana nagradom Platinum Remi, romantična komedija "Sonja i bik" debitantski je dugometražni igrani film suscenaristice i redateljice Vlatke Vorkapić. Pripadnica "mladog hrvatskog filma" s početka devedesetih godina, Vorkapić se afirmirala nagrađivanim dokumentarcima i dokumentarnim serijalima često etnografske i etnološke tematike, te je i u ovom filmu s humornim i ironijskim odmakom posegnula za etnološkim motivima. Riječ o šarmantnom, mjestimice iznimno duhovitom, slikovitim likovima napučenom i lakom rukom režiranom ostvarenju koje osvaja i nepretencioznošću, vrlo dobrim ritmom te raspoloženim glumačkim interpretacijama. No cjelina pati od šabloniziranosti i prečestog posezanja za stereotipima i u postuliranju protagonista i u profiliranju njihova međuodnosa, sporedni likovi su zanemareni i često svedeni na karikaturu, a pored donekle zbrzane završnice zamjetna je dramaturška i narativna formulaičnost. Ipak, stereotipi koje priča eksploatira prilično su vješto iskorišteni, isto vrijedi i za opreke selo-grad i tradicionalno-moderno, a zamjetne su i zgodne natruhe screwballa kao i asocijacije na hit "Zlatna muda" Bigasa Lune.

Početak prikazivanja: premijerno 21. srpnja 2012. na pulskom festivalu, redovita distribucija 29. studenog 2012. godine

Nagrade i festivali:
Filmski festival u Puli 2012. godine – Zlatne arene za najbolji scenarij, scenografiju, glazbu i kostimografiju
WorldFest u Hustonu 2013. godine – nagrada Platinum Remi

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.