Crvena prašina film


Godina proizvodnje: 1999

Trajanje: 105 minuta

Tehnika: 35mm Kodak widescreen, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Ogresta, Zrinko

Produkcija:
Inter film

Snimatelj:
Gecl Davorin

Sinopsis:
Zagreb, 1990. Bivši boksač Crni pobjegao je iz JNA te se vrativši kući nailazi na svadbu svoje djevojke Lidije s vlasnikom kafića i novopečenim poduzetnikom zvanim Boss. Bez sredstava za život, Crni se s prijateljem Škrgom uplete u šverc cigareta, ne znajući da tako kvari Bossove poslove. Istovremeno se zbliži s mladom Suzanom, djevojkom iz kvarta koja boluje od srčane mane. Ona ga potiče da napusti švercanje, a mogućnost za to nudi mu njegov bivši boksački trener Kriby, inače lokalni policajac, koji ga želi vratiti boksu, a i pomaže mu od skrivanja pred vojnom policijom. Planovi za budućnost sruše se kad Crnog optuže i osude za Lidijinu smrt koju je skrivio Boss. Uskoro izbija i rat...

Uloge:
Josip Kučan (Crni), Marko Matanović (Zrik), Mirta Takač (Sonja), Ivo Gregurević (Kirby), Slaven Knezović (Boss), Kristijan Ugrina (Škrga), Sandra Lončarić (Lidija), Žarko Savić (otac), Ante Vican (velečasni Grga), Božidarka Frait (susjeda), Marica Vidušić (Lela), Jelica Vlajki (Ruža), Vanda Vujanić (Julija)

Zemlja proizvodnje:
Republika Hrvatska

Scenarij:
Goran Tribuson, Zrinko Ogresta (suradnik Tarik Kulenović)

Glazba:
Darko Hajsek

Montaža:
Josip Podvorac

Scenografija:
Ivica Frangeš

Kostimografija:
Vesna Pleše

Komentar:
Kao i u slučaju Ispranih, riječ je socijalno angažiranoj priči koja kritički progovara o tamnim stranama hrvatske tranzicije, no u odnosu na taj film Crvena prašina ima razvedeniju i razrađenu priču kojom Zrinko Ogresta pokazuje nedvojben narativni dar, tim više što barata znatno većim brojem relevantnih likova. Film je na Pulskom festivalu nagrađen Zlatnim arenama za najbolji film, scenarij i mušku epizodnu ulogu (Ante Vican) te nagradom publike Zlatna vrata Pule. Film je prikazan na festivalu u Veneciji u službenom programu izvan konkurencije.

Ostale nagrade: Haifa 99' - Zlatno sidro za najbolji film
                              Worldfest-Flagstaff 99' (SAD) - Grand prix za najbolji strani film
                              MedFilm 2000' (Rim) - Amore e psiche za najbolji film
                              Nagrada grada Zagreba za filmsko ostvarenje

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.