Kužiš stari moj film


Godina proizvodnje: 1973

Trajanje: 94 minute

Tehnika: 35 mm widescreen, Eastman colour

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Kljaković, Vanča

Produkcija:
Jadran film

Snimatelj:
Blažina Branko

Sinopsis:
Glista, mladić s gradske periferije, pripada onoj vrsti gradskih 'frajera' koji su preprodavali karte pred kinima, a sad to ne može jer mladi radije idu u disko-klubove. Pa dok se njegovo nekadašnje društvo cijepa - Grof živi nestvarni boemsko-klošarski život, a Kurbla se prilagođuje novom vremenu - Glista ne zna za što bi se odlučio. Ne bi želio, poput svog Tateka skupljati staro željezo, ali nešto drugo mu se baš i ne nudi. Njegova suputnica Marina, koja kao da nema nikakvog kontakta sa svijetom, idealna mu je partnerica…

Uloge:
Ivica Vidović (Glista), Eva Ras (Marina), Relja Bašić (Grof), Stevan Nikolić (Kurbla), Milutin Butković (Tatek), Danilo Stojković, Zdenka Heršak, Mato Ergović, Božidar Boban, Mile Rupčić, Branka Petrić, Marija Kohn i dr.

Zemlja proizvodnje:
Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (Socijalistička Republika Hrvatska)

Scenarij:
Zvonimir Majdak, Vanča Kljaković (prema istoimenom romanu Zvonimira Majdaka)

Glazba:
Alfi Kabiljo

Montaža:
Lida Braniš-Bobinac

Scenografija:
Dinko Jeričević

Kostimografija:

Komentar:
Adaptaciju svojedobno iznimno popularnog romana Zvonimira Majdaka o sudbini dvoje mladih iz 'polusvijeta' veći dio kritike drži najuspjelijim ostvarenjem Vanče Kljakovića. Živopisnost likova, dobra atmosfera i glumačke izvedbe najjače su strane filma. Na festivalu u Puli Kužiš stari moj nagrađen je Zlatnom arenom za najbolju fotografiju te Srebrnom arenom za drugu najbolju glavnu mušku ulogu (Ivica Vidović).

Ostale nagrade: Niš 73' - Povelja Ivici Vidoviću
                                            - Plaketa Večernjeg lista debitantu neprofesionalcu Stevanu Nikoliću

Dozvola za prikazivanje: od 17. siječnja 1973.

Izvoz: Austrija

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.