Jubilej gospodina Ikla film


Godina proizvodnje: 1955

Trajanje: 77 minuta

Tehnika: 35mm standard, c/b

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Mimica, Vatroslav

Produkcija:
Jadran film

Snimatelj:
Miletić Oktavijan

Sinopsis:
Zagreb, 1929. Industrijalac Ikl s užasom se probudi u mrtvačnici i shvati da je živ sahranjen. Pobjegne s groblja i uputi se kući, gdje shvati da su njegova atraktivna supruga i rodbina karmine pretvorili u opijanje i zapravo proslavu njegove smrti, nadajući se veliku nasljedstvu...

Uloge:
Antun Nalis (Teodor Ikl), Lila Andres (Estera Ikl), August Cilić (Leopold pl. Borovitza), Borivoj Šembera (Dr. Mihajlo Miki Laufer), Mila Mosinger (Irma Bažul, Esterina majka), Asja Ðurđević (Rezika), Zvonko Strmac (Florijan Krkač), Nela Eržišnik (Flora Krkač), Divor Žilić (Veselko Krkač), Milivoj Presečki (Tugomil Tetrijeb), B. i M. Barušić (Kokolo i Daholo), Jovan Gec (prosjak), Martin Matošević (policajac) i dr.

Zemlja proizvodnje:
Federativna Narodna Republika Jugoslavija (Narodna Republika Hrvatska)

Scenarij:
Vatroslav Mimica, Antun Nalis (prema ideji Tomislava Pecelja)

Glazba:
Milo Cipra

Montaža:
Blaženka Jenčik, Maja Marković

Scenografija:
Vladimir Tadej

Kostimografija:

Komentar:
Crna komedija s poprilično morbidnih motiva i elementima slapsticka, Jubilej gospodina Ikla nije najuspjeliji, ali svakako je jedan od neobičnijih filmova hrvatske kinematografije pedesetih. Svršetak filma otkriva da je sve prethodno zbivanje zapravo Iklov san, a posebno je zanimljiva najavna špica filma (svojevrsna protomodernistička igra) u kojoj pogrebnu povorku na Iklovu sprovodu čine članovi filmske ekipe koji se u vidokrugu kamere pojavljuju točno u trenutku kad su njihova imena ispisana na filmskom platnu.

Nagrade: Pula 55' - Nagrada žirija kritike za scenografiju

Dozvola za prikazivanje: od 18. svibnja 1955.

Izvoz: Češka, Švedska

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.