Krhotine - Kronika jednog nestajanja film


Godina proizvodnje: 1991

Trajanje: oko 100 minuta

Tehnika: 35mm widescreen, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Ogresta, Zrinko

Produkcija:
Jadran film
Hrvatska radiotelevizija

Snimatelj:
Gecl Davorin

Sinopsis:
Ivan Livaja, koji živi u sretnom braku sa suprugom i djetetom, slučajno pronalazi očev dnevnik i tako doznaje sudbinu svog oca i djeda o kojima mu majka ništa nije željela reći da bi ga zaštitila. Ivo shvati da je na njegova djeda Tomu nepravedno bačena stigma ustaštva, zbog čega je trpio njegov otac Lovro, koji je zato otišao u inozemstvo, no prilikom povratka kući ubijen je u nejasnim okolnostima. Shrvan tolikom nepravdom nanesenom njegovoj obitelji, Ivan se posve posvećuje tome da istinu, u obliku knjige, objavi javnosti. Zbog toga zanemaruje suprugu i dijete...

Uloge:
Filip Šovagović (Ivan Livaja), Alma Prica (njegova supruga), Slavko Juraga (Lovro Livaja, Ivanov otac), Nada Subotić, Semka Sokolović, Ðuro Utješanović, Kruno Šarić, Ivo Gregurević, Ana Karić, Lena Politeo, Božidar Orešković (Tomo Livaja, Ivanov djed)

Zemlja proizvodnje:
Republika Hrvatska

Scenarij:
Lada Kaštelan, Zrinko Ogresta

Glazba:

Montaža:
Josip Podvorac

Scenografija:
Duško Jeričević

Kostimografija:
Doris Kristić

Komentar:
Debitantski cjelovečernji igrani film Zrinka Ogreste opterećen je na tematsko-značenjskom planu pokušajem da kroz priču o tri generacije jedne obitelji iznese 'povijest stradanja Hrvata' u socijalističkoj Jugoslaviji. Oblikovna izvedba mnogo je uvjerljivija pa se film odlikuje svježom i zanimljivom narativnom konstrukcijom i vizualnim stilom. Na prvim Danima hrvatskog filma Krhotine su nagrađene Oktavijanom za najbolji dugometražni igrani film, a na Pulskom festivalu Zlatnom arenom za najbolji scenarij; film je 1991. nominiran za Felixa (danas Europska filmska nagrada) u kategoriji najboljeg mladog europskog filma.

Ostale nagrade: Pula 92' - Ruža Pazinke Almi Prici
                                               Zlatna uljanica katoličkog žirija
                                               Republička nagrada Vladimir Nazor za filmsko stvaralaštvo
                                Plovdiv 92' - Srebrna škrinja, 2. nagrada žirija za najbolji film

Dozvola za prikazivanje: od srpnja 1991.

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.