Koja je ovo država film


Godina proizvodnje: 2019.

Trajanje: 117 minuta

Tehnika: DCP, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Brešan, Vinko

Produkcija:
Interfilm, Orka Productions Studio, Zillion Films

Snimatelj:
Linta Branko

Sinopsis:
Priča o suicidalnom generalu, ministru u Hrvatskoj vladi koji se dragovoljno zatvori u zatvorsku ćeliju i roditeljima (Hrvatima, Srbima i Bošnjacima) koji ukradu ljesove s ostacima pokojnih predsjednika Hrvatske i Srbije, ne bi li prisilili svoje vlade da napokon pronađu grobove njihove djece koja su poginula u ratu.

Uloge:
Krešimir Mikić, Lazar Ristovski, Nikša Butijer, Sebastian Cavazza, Dražen Kühn, Daniel Olbrychski, Zdenko Jelčić, Mate Gulin, Slobodan Milovanović, Goran Bogdan, Goran Grgić, Luka Dragić, Goran Navojec, Alma Prica, Iva Mihalić, Vedran Mlikota

Zemlja proizvodnje:
Hrvatska, Poljska, Srbija

Scenarij:
Mate Matišić

Glazba:
Maciej Zielinski

Montaža:
Sandra Botica Brešan

Scenografija:
Damir Gabelica

Kostimografija:
Željka Franulović

Komentar:
Šesti igrani film hitmakera Vinka Brešana, Koja je ovo država, promoviran je kao provokativno, pa čak i subverzivno ostvarenje. No kao i ostali Brešanovi uratci, i ovaj je zapravo dubinski pitom. Ključna tematska os sadrži četvoricu očeva čiji su sinovi poginuli u zadnjem ratu i grobovi im se ne znaju, pa odluče iskopati lijes s ostacima prvog hrvatskog predsjednika da bi ga pokopali na tajnom mjestu te zatražili od državnih vlasti da pronađe grobove njihovih sinova, a oni će zauzvrat vratiti Tuđmana. Kradljivci Tuđmanova lijesa, međutim, gaje poštovanje prema pokojnom predsjedniku, a potpuno nepotreban motiv iskopanog i u Hrvatsku dopremljenog lijesa s posmrtnim ostacima Slobodana Miloševića služi samo tome da bi glavni među kradljivcima (Lazar Ristovski) uvrijeđeno i odlučno otklonio izjednačavanje Tuđmana i Miloševića; ekspliciranje tog otklona redatelju Brešanu i scenaristu Mati Matišiću očito je bilo vrlo važno. I lik suicidalnog generala (Nikša Butijer) koji pati zato što Hrvatska nije ispala u skladu s braniteljskim idealima pozitivan orijentir nalazi u Tuđmanu. Film pritom ni na koji način ne sugerira, što bi bilo provokativno, da su očevi branitelja i očajni general žrtve iluzije o dobrom vladaru i ispravnim ciljevima koje su iznevjerili vladarevi nasljednici. Upravo suprotno, ta iluzija kao da se podupire pa je kompletna hrvatska vladajuća garnitura prikazana sukladno populističkom pogledu – političari su koristoljubive ništarije, sa stanovitim izuzetkom jednog ministra s grižnjom savjesti (Krešimir Mikić). Iako Koja je ovo država nije standardna komedija nego ponajprije sumorna satira s nemalo dramskih sastavnica, nijedan u mnoštvu likova nije izmakao plošnosti, a dio njih ni karikaturalnosti. Korištenje apsurdizma prije svega funkcionira kao alibi za zanemarivanje motivacijske uvjerljivosti, dramaturgija koja isprva snažno koristi zamućivanje sna i jave po principu babuški od istog odjednom odustaje, a dojmljiva imaginativnost otvarajuće sekvence, ponajprije scene generalova samoubojstva utapanjem, u ostatku filma nestaje. Hinjena subverzija s pozivanjem na ukidanje Republike Hrvatske to nipošto nije, iza svega stoji tek čežnja za boljom državom, valjda na 'autentičnim' tuđmanovskim temeljima koje film, posve brešanovski, ne propituje.

Početak prikazivanja: redovna (hrvatska) kino distribucija 3. siječnja 2019.

Nagrade i festivali:
- Pulski filmski festival, 2019.  – Zlatna arena za najbolju glavnu mušku ulogu (Krešimir Mikić); Zlatna arena za najbolji scenarij
- Filmski festival u Sopotu – SOFEST, 2019. – Grand Prix
- Međunarodni filmski festival u Varšavi, 2019.
- Filmski festival glumca, Vinkovci, 2019. – Najbolji film; Zlatni Orion za najbolju mušku glavnu ulogu (Krešimir Mikić); Srebrni Orion za najbolju sporedu mušku ulogu (Nikša Butijer)
- Međunarodni filmski festival u Solunu, 2019. – Nagrada publike (Balkan Survey)
- Festival istočnoeuropskog i srednjeeuropskog filma goEast, Wiesbaden, 2020.
- Međunarodni filmski festival u Transilvaniji, Cluj, 2020.
- CinEast – Festival srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma, Luxembourg, 2020.

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.