Pod sumnjom film


Godina proizvodnje: 1956

Trajanje: oko 100 minuta

Tehnika: 35mm standard, c/b

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Belan, Branko

Produkcija:
Bosna film

Snimatelj:
Sarić Hrvoje

Sinopsis:
Iako pripada bogatoj brodovlasničkoj obitelji, Andro Narančić pridružio se pokretu otpora. Zato je završio u zarobljeničkom logoru u Južnoj Italiji. U ljeto 1943. uspije iz njega pobjeći, zajedno s trojicom mještana. Andro jedini uspije preživjeti i vraća se u rodni gradić na jednom od dalmatinskih otoka. Tamo ga sumnjiče da je surađivao sa okupatorom i da je pušten zbog dobrog vladanja: naime, Zane Moro, vršilac okupatorske građanske vlasti i muž jedne od njegovih tetaka, ishodio je Andrino puštanje iz logora, međutim, mladić je pobjegao prije no što je stiglo pomilovanje. Moru nije u interesu da se dozna za Andrin bijeg, pa širi glasine da je on pušten iz logora, a ni mjesni članovi pokreta otpora sumnjičavi su prema «bjeguncu» i zbog njegovog građanskog podrijetla. Andro se uspije probiti na oslobođeni teritorij: njegova djevojka, učiteljica Veronika, mu vjeruje i pomaže mu, no komandant Siba, ljubomoran na Andru zbog njegove veze s Veronikom, nastoji ga difamirati…

Uloge:
Milorad Margetić (Andro Narančić), Tamara Miletić (Veronika), Mirko Vojković (Nikola), Božo Jajčanin (Siba), Dejan Dubajić (Zane Moro), Josip Zappalorto (Fosko), Marija Aljinović (Marija), Obrad Gluščević (kapetan Orlando), Asja Ðurđević (Morova supruga) i dr.

Zemlja proizvodnje:
Federativna Narodna Republika Jugoslavija (Narodna Republika Bosna i Hercegovina)

Scenarij:
Branko Belan

Glazba:
Silvije Bombardelli

Montaža:
Blaženka Jenčik

Scenografija:
Džemo Ćesović, Strahinja Petrović

Kostimografija:

Komentar:
Svoj drugi i posljednji dugometražni igrani film Branko Belan, autor klasika Koncert, snimio je u bosanskohercegovačkoj produkciji, a projekt su od samih početaka pratili nesporazumi. Belan se prvo razišao s Grgom Gamulinom, autorom drame Kuća Narančića prema čijim je motivima pisao scenarij, a kad je film već snimljen cenzura je tražila prekrajanja, koja su naposljetku, protiv autorove volje, i izvršena. Stoga nije previše čudno da je ostvarenje polučilo mali odjek, a ni u kasnijim valorizacijama film nije bitno popravio svoj status.

Dozvola za prikazivanje: od 16. srpnja 1956.

Izvoz: Poljska, Mađarska, Sovjetski Savez, Kuba

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.