Zlatne godine film


Godina proizvodnje: 1993

Trajanje: oko 118 minuta

Tehnika: 35mm widescreen, c/b i boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Žmegač, Davor

Produkcija:
Maxima film
ICAV
Dalmacija film & video

Snimatelj:
Trninić Slobodan

Sinopsis:
U proljeće 1990., dvadesetak godina nakon sloma masovnog pokreta ili tzv. Hrvatskog proljeća, nekadašnji sudionik studentskog pokreta Jakov Petras vraća se iz inozemstva, gdje je pobjegao pred komunističkom represijom, u Zagreb. Jakov želi saznati što se dogodilo s njegovim mlađim bratom Mislavom i tadašnjom djevojkom Sunčanom, u koju je i Mislav bio potajno zaljubljen. Sunčana je poginula u nejasnim okolnostima, koje Jakov želi razjasniti. Uz Mislavljevu pomoć pokušava ući u trag ondašnjem policijskom istražitelju Brkanu...

Uloge:
Igor Galo (Jakov Petras), Goran Grgić (Mislav Petras), Aleksandra Turjak (Sunčana), Ilija Ivezić (policijski istražitelj Brkan), Mirta Zečević (Tala), Ksenija Pajić-Vukov, Dejan Aćimović i dr.

Zemlja proizvodnje:
Republika Hrvatska/Francuska

Scenarij:
Davor Žmegač

Glazba:
Zrinko Tutić (pjesma Zlatne godine Zlatan Stipišić Gibonni)

Montaža:
Bernarda Fruk

Scenografija:
Mladen Ožbolt

Kostimografija:
Ruta Knežević

Komentar:
Prvi dio filma, koji se zbiva 1971. i snimljen je izražajnom crno-bijelom fotografijom, odlično i s nostalgijom rekreira atmosferu tog vremena, no drugi, smješten u 1990. i snimljen u boji, opterećen je političkim stereotipovima, patetikom pa i vizualnom bezličnošću. Odličan glumački nastup ostvarila je Aleksandra Turjak, Ilija Ivezić za svoj uobičajeno ekspresivan nastup nagrađen je Zlatnom arenom u Puli, koju je film dobio i za najbolju režiju te najbolju kameru.

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.