Blizine film


Godina proizvodnje: 2009

Trajanje: 83 minute

Tehnika: HD, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Mustać, Zdravko

Produkcija:
Hrvatski filmski savez

Snimatelj:
Poljak Boris

Sinopsis:
Dvoje stranaca, Žena (Anica Kovačević) i Muškarac (Damir Klemenić), susreću se u dizalu. Kad se ono iznenada zaglavi, slijepa djevojka koja kao da krije neku tajnu i impulzivni mladić obilježen narkomanskom ovisnošću iza kojeg su godine provedene u zatvoru, naći će se suočeni jedno s drugim. U vrlo tijesnom i klaustrofobičnu ambijentu njihov odnos proći će različite faze, od svađe i mirenja do iracionalnog seksa i nasilja te uznemirujuće završnice.

Uloge:
Anica Kovačević (Žena), Damir Klemenić (Muškarac

Zemlja proizvodnje:
Hrvatska

Scenarij:
Zdravko Mustać

Glazba:
Zvonimir Dinko Bučević

Montaža:
Slaven Zečević

Scenografija:
Đorđe Jandrić

Kostimografija:
Ante Tonči Vladislavić

Komentar:
Dugometražni prvijenac uglednog autora poetičnih, meditativnih i vizualno impresivnih eksperimentalnih filmova Zdravka Mustaća atmosferično je djelo koje poput velikog broja autorovih kratkih filmova ekvilibrira na osjetljivoj razmeđi realnog i fantastičnog, uz dodatak zanimljivih i neočekivanih poetizacija. Mustać u redateljskom i općenito izvedbenom smislu, kao i u značenjskom i karakterno-psihološkom, spretno koristi skučeni prostor kabine dizala, rabeći ga za opisivanje i elaboriranje tenzičnih muško-ženskih relacija koje na semantičkoj razini priču čine univerzalnom. Razmjerno suptilna i dramski uravnotežena igra izraženijeg thanatosa i podigranijeg erosa dinamična je i intenzivna, pohvalna je autorova sklonost bizarnim detaljima, a nije problematična ni povremeno odveć eksplicitna metaforičnost. U cjelini ipak ne sasvim koherentno djelo previše robuje žanrovskim konvencijama, osobito u neuvjerljivoj završnici s elementima horora.

Početak prikazivanja: premijerno na pulskom festivalu 19. srpnja 2009. godine, redovita kino-distribucija 30. lipnja 2010. godine

Nagrade i festivali:
- 56. Festival igranog filma u Puli 2009. godine - Nacionalni program

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.