Obrana i zaštita film


Godina proizvodnje: 2013.

Trajanje: 83 minute

Tehnika: DCP, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Jelčić, Bobo

Produkcija:
Hrvatska radiotelevizija
Kvadar
Spiritus Movens

Snimatelj:
Zubčević Erol

Sinopsis:
Stari Slavko (Bogdan Diklić) Hrvat je i katolik iz zapadnog dijela neformalno podijeljena Mostara, suprug brižne te životom i brakom pomalo razočarane Milene (Nada Ðurevska), s kojom ima sina Krešu (Rakan Rushaidat). Slavko je plašljiv čovjek koji kao da se boji i vlastite sjene, i kojeg će vijest o smrti njegova starog prijatelja Ðulage iz istočnog dijela grada staviti pred veliku dvojbu. S Bošnjakom i muslimanom Ðulagom Slavko se nije vidio više od dva desetljeća, i poseban mu problem predstavlja to što bi morao otići na njegovu sahranu. On ne zna kako bi drugi mogli reagirati na njegov odlazak u istočni Mostar, a osobito mu je stalo do mišljenja stanovitog Dragana, društvenog i političkog čimbenika čija riječ u Slavkovu svijetu ima priličnu težinu. Stoga će on s bocom švercanog viskija krenuti u posjet Draganu koji je rijetko u svom uredu, istodobno pokušavajući srediti odnos s Krešom koji je povezan s Ðulaginom možda trudnom kćeri Zehrom (Ivana Roščić).

Uloge:
Bogdan Diklić (Slavko), Nada Ðurevska (Milena), Ivana Roščić (Zehra), Rakan Rushaidat (Krešo), Vinko Kraljević (Milan), Selma Alispahić (portirka), Sadžida Šetić (susjeda), Sergej Trifunović (švercer viskijem), Šerif Aljić (Ðulagin brat), Izudin Bajrović (ujak), Mirsad Elezi (Enes), Hadžija Hadžibajramović (Ðulagina supruga), Nermin Karačić (Hodža), Slaven Knezović (Šef), Ivo Krešić (Gago), Sanda Krgo (Milanova supruga), Snježana Martinović (tajnica), Velimir Pšeničnik-Njirić (Miralem), Saša Oručević (Hasan)

Zemlja proizvodnje:
Hrvatska, Bosna i Hercegovina

Scenarij:
Bobo Jelčić

Glazba:
Oblikovanje zvuka: Ranko Pauković

Montaža:
Ivana Fumić

Scenografija:
Mario Ivezić

Kostimografija:
Sanja Džeba

Komentar:
Egzistencijalna socijalna drama s elementima apsurda i nadrealizma na pulskom festivalu 2013. godine nagrađena Velikom Zlatnom arenom za najbolji film kao i Zlatnim arenama za najbolju režiju, glavnu mušku i žensku ulogu, scenarij, scenografiju i fotografiju, te iste godine na Sarajevo Film Festivalu ovjenčana Srcem Sarajeva za najboljeg glumca, drugi je redateljski projekt scenarista i redatelja Bobe Jelčića. Riječ je o ostvarenju koje se cjelokupnom izvedbom, fakturom fotografije, odsustvom glazbe, isključivim korištenjem kamere iz ruke i pseudodokumentarističkim prosedeom, kao i psihološkim profiliranjem likova, efektnim socijalnim kontekstualiziranjem te dojmljivim tjeskobnim ozračjem praktički u cijelosti naslanja na novi rumunjski film. Kamera Erola Zubčevića efektno funkcionira kao svevideće oko koje u stopu sleđa, iz profila ili poluprofila prati protagonista te bilježi njegovu plahost, strah i nesigurnost. Autor u svakom trenutku naglašava protagonistovu bezbojnost i beskarakternost, odnosno karakternu nepostojanost, a ono što kamera prikazuje podjednako je važno kao i ono što ne vidimo, što se gledateljima namjerno prešućuje ili samo daje naslutiti, od neizgovorenih ili usred dijaloga prekinutih rečenica, čime se naglašava dramatičnost unutarobiteljskih i međuljudskih odnosa, do scena naglo prekinutih usred nekog zbivanja. Posrijedi je dominantno film stanja i vrlo oskudnih zbivanja, u kojem se zrnatom i učinkovito "prljavom" fotografijom pojačava dojam dokumentarističke autentičnosti, drugi je plan u pravilu zamućen i nejasan, čime se dodatno apostrofiraju protagonistova nesigurnost i izgubljenost, a većina eksterijera s iznimkama onih na groblju i u šumi događa se sve do prije kraja neizgrađenim objektima i onima u izgradnji, što funkcionira kao metafora nedovršenog bosansko-hercegovačkog društva.

Početak prikazivanja: premijerno 24. srpnja 2013. godine na pulskom festivalu, redovita kino-distribucija 26. rujna 2013. godine

Nagrade i festivali:
- Pulski filmski festival 2013. godine – Velika Zlatna arena za najbolji film, Zlatne arene za najbolju režiju, glavnu mušku ulogu, glavnu žensku ulogu, scenarij, scenografiju i fotografiju, nagrada Oktavijan HDFK, nagrada FEDORA Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana
- Sarajevo Film Festival 2013. godine – Srce Sarajeva za najboljeg glumca (Bogdan Diklić)
- Motovun Film Festival 2013. godine – nagrada Bauer za najbolji regionalni film
- Međunarodni filmski festival u Bratislavi 2013. godine – Nagrada za najboljeg redatelja
- Festival europskog filma – Cinedays u Skopju 2013. godine – Posebno priznanje
- Međunarodni filmski festival u Berlinu 2013. godine – program Forum
- Međunarodni filmski festival u Ljubljani 2013. godine
- Festival autorskog filma u Beogradu 2013. godine

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.