Kota 905 film


Godina proizvodnje: 1960

Trajanje: 85 minuta

Tehnika: 35mm widescreen, c/b

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Relja, Mate

Produkcija:
Jadran film

Snimatelj:
Pinter Tomislav

Sinopsis:
U prvom poratnom razdoblju kapetan Jugoslavenske armije Vladimir zadužen je za razbijanje naoružanih pristalica srušenog kraljevskog režima, predvođenih majorom Momirom. Nakon što je poginuo Vladimirov najbolji prijatelj i prvi vođa akcije, Vladimir se ubacuje u odmetničke redove, pretvarajući se da je jedan od njih. Ipak, Jelka, privlačna kći glavnog Momirova jataka Stanka, koji ju je obećao Momiru za ženu, s čim se ona ne slaže, zna da je Vladimir oficir Jugoslavenske armije, jer ga je nedugo prije vidjela u obližnjem gradu u uniformi. Vladimir strepi hoće li ga ona izdati...

Uloge:
Dušan Bulajić (kapetan Vladimir), Ilija Džuvalekovski (major Momir), Hermina Pipinić (Jelka), Stane Potokar (Stanko), Pavle Vuisić (Pajo), Milan Srdoč (Ljubo), Stole Aranđelović (Gavran), Miloš Kandić (Kartaš), Tori Janković (radist), Milan Milošević (Boško), Duško Janjićijević (Ðak), Zlatko Crnković, Ivo Pajić, Nevenka Stipančić, Tedy Sotošek i dr.

Zemlja proizvodnje:
Federativna Narodna Republika Jugoslavija (Narodna Republika Hrvatska)

Scenarij:
Milutin Janković

Glazba:
Danilo Danev

Montaža:
Blaženka Jenčik

Scenografija:
Vladimir Tadej

Kostimografija:

Komentar:
Debitantski cjelovečernji igrani film Mate Relje izrazito je kompetentan postratni akcijski triler, oslonjen na iskustvo srodnih američkih žanrovskih ostvarenja. Za ono doba posebno je zanimljivo odsustvo svake ideologiziranosti (pa se ni odmetnici ne nazivaju četnicima mada bi, sudeći po borbi za kraljev povratak i ikonografiji, o njima trebala biti riječ), odnosno klasična neideologizirana podijeljenost na pozitivce i negativce koja kao da priziva vestern. Pri tom je zanimljivo da je dobar dio zbivanja sagledan iz perspektive negativaca te da se njih pokušava nijansirati po pitanju loših i dobrih osobina. Kako je riječ o izrazito žanrovskom uratku psihološka razrada je 'tanka', no žanrovski posve funkcionalna, dok je režijska izvedba vrlo dobra i doista je čudno da Mate Relja kasnije, pogotovo nakon velikog međunarodnog uspjeha svog sljedećeg ostvarenja, dječjeg filma Opasni put, nije uspio ostvariti kvantitativno plodniji opus.

Dozvola za prikazivanje: od 30. siječnja 1960.

Izvoz: Kuba, Poljska, Švicarska, Mađarska, SR Njemačka, Sirija, Iran

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.