General film


Godina proizvodnje: 2019.

Trajanje: 145 minuta

Tehnika: DCP, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Vrdoljak, Antun

Produkcija:
Kiklop film, HRT

Snimatelj:
Vrdoljak Vjekoslav

Sinopsis:
U prosincu 2005. godine svjetski su mediji izvijestili da je na Kanarskim otocima uhvaćen bjegunac optužen za ratne zločine, general Ante Gotovina. Bio je u bijegu 1613 dana. Film prikazuje Gotovinin dramatični život – od tragične mladosti, dana provedenih u francuskoj Legiji stranaca i Kolumbiji do povratka u ratom zahvaćenu Hrvatsku, djelovanja tokom Domovinskog rata i kasnije oslobađajuće presude na Haškom sudu.

Uloge:
Goran Višnjić, Mustafa Nadarević, Tarik Filipović, Goran Navojec, Boris Svrtan, Borko Perić, Nataša Janjić, Jasmin Gassmann, Marijana Mikulić, Rene Bitorajac, Olga Pakalović, Ljubomir Kerekeš, Sreten Mokrović, Ivo Gregurević, Robert Budak, Armand Assante

Zemlja proizvodnje:
Hrvatska

Scenarij:
Antun Vrdoljak

Glazba:
Siniša Leopold

Montaža:
Alfred Kolombo

Scenografija:
Mario Ivezić

Kostimografija:
Vedrana Rapić

Komentar:
Vjerojatno posljednji film u kvalitativno vrlo oscilativnom, ali svejedno bitnom opusu Antuna Vrdoljaka, General se bavi likom kontroverznog generala Ante Gotovine (Goran Višnjić) od djetinjstva do vojno-redarstvene akcije Oluje; bijeg od Haaškog suda potpuno preskače, jedino u dokumentarnim tv-snimcima vidimo izricanje oslobađajuće presude i potom generalovo obraćanje masi na središnjem zagrebačkom trgu nakon povratka iz uzništva. Djetinjstvo, rana mladost i period Legije stranaca obrađeni su vrlo škrto, kontroverze iz francuskog razdoblja potpuno su preskočene, da bi film 'stvarno započeo' s Gotovininim življenjem u Kolumbiji i osnivanjem obitelji s tamošnjom ljepoticom Ximenom (Jasmin Gassmann). Kolumbijska ljubavno- bračna epizoda realizirana je maniri sapunice, a i ostala dva generalova ljubavna pothvata, s u filmu neimenovanom novinarkom Vesnom Karuzom (Nataša Janjić) i budućom suprugom, časnicom Dunjom (Marijana Mikulić), bit će prikazani vrlo sterilno, do te mjere da neupućenim gledateljima neće biti jasno odakle Gotovini na kraju filma drugo dijete, kad je odnos s novinarkom predočen kao posve platonski. Vrdoljakov general nije samo čedan ljubavnik, sukladno biografsko-svetačkom žanru on je kao vojnik istinski humanist, strog ali uvijek obziran prema zarobljenim neprijateljskim vojnicima, po potrebi strog ali suštinski uvijek pun ljubavi prema vlastitima. Njegovo je nadahnuće kršćansko, a važnu ulogu igra i osjećaj krivice jer je u djetinjstvu neizravno skrivio majčinu smrt, a osjeća se krivim i za prijateljevo smrtno ranjavanje u Oluji, pa te dvije krivnje zaokružuju generalov psihoprofil, no na posve mehanički način, bez trunke udubljivanja u stvar. Gotovina je dominantan lik filma, no dosta prostora dobio je i neimenovani general Bobetko (Mustafa Nadarević), uglavnom zadužen za izricanje kojekakvih mudrosti, a Vrdoljak je imao potrebu ubaciti i srpsku perspektivu, dakako zato da bi, po nacionalističkog logici koju dugo i često prakticira, poručio kako su 1941. Hrvati oružjem branili Srbe, a ovi su im 1991. uzvratili agresijom, da su sve zakuhali 'Srbijanci' i onda Prečane napustili, i tome slično, a tu je i 'znakovit' lik srpskog starca visokog morala koji napušta izbjegličku kolonu da bi se vratio rodnoj kući jer ju je sam sagradio, nije je dobio 'na poklon' kao ostali njegovi sunarodnjaci stanove. S druge strane, hrvatski su vojnici prikazani kao vitezovi, a najveći zločin koji se, po Vrdoljaku, dogodio u Oluji bila je pljačka napuštenih kuća. Uglavnom, General je film kakav se s velikom sigurnošću mogao predvidjeti nakon prethodna Vrdoljakova ostvarenja, katastrofalno loše Duge mračne noći, doduše pitkiji od nje i manje opterećen zloćudnom ideologijom, ali otprilike podjednako diletantski napravljen.

Početak prikazivanja: premijerno prikazivanje na Pulskom filmskom festivalu; redovna (hrvatska) kino distribucija 5. kolovoza 2019.

Nagrade i festivali:
- Pulski filmski festival, 2019. – Zlatna arena za sporednu mušku ulogu (Borko Perić), Zlatna arena za sporednu žensku ulogu (Olga Pakalović), Zlatna arena za specijalne efekte

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.