Slavica film


Godina proizvodnje: 1947

Trajanje: oko 100 minuta

Tehnika: 35mm standard, c/b

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Afrić, Vjekoslav

Produkcija:
Avala film

Snimatelj:
Skrigin Žorž

Sinopsis:
Dalmacija uoči izbijanja Drugog svjetskog rata na tlu Jugoslavije. Siromašna djevojka Slavica i mladi ribar Marin suočavaju se s oporom realnošću klasne podijeljenosti društva, a s izbijanjem rata angažiraju se, zajedno sa skupinom zadrugara, protiv talijanske okupacijske vlasti. Tako sakriju novosagrađeni ribarski brod, kako bi ga predali partizanima. Talijanske vlasti ih uhite, ali ih partizani spašavaju. Slavica i Marin priključe se partizanskom pokretu...

Uloge:
Irena Kolesar (Slavica), Marijan Lovrić (Marin), Dubravko Dujšin, Carka Jovanović, Ljubiša Jovanović, Jozo Laurenčić, Boža Nikolić, Ivka Rutić, Dejan Dubajić i dr.

Zemlja proizvodnje:
Federativna Narodna Republika Jugoslavija (Narodna Republika Srbija)

Scenarij:
Vjekoslav Afrić

Glazba:
Silvije Bombardelli

Montaža:
Mara Ribar

Scenografija:
Jozo Janda

Kostimografija:

Komentar:
Prvi film socijalističke Jugoslavije nastao je u srpskoj produkciji, ali je većina autorske ekipe, predvođena redateljem i scenaristom Vjekoslavom Afrićem, bila hrvatska, kao što je uostalom i sama tema smještena u hrvatsku pokrajinu Dalmaciju. Riječ je filmu simpatično naivne režijsko-narativno-glumačke izvedbe koji je svojim zanesenim ratno-melodramatskim usmjerenjem, uz povremene humorne fragmente, osvojio premijernu publiku i dao presudan poticaj razvoju jugoslavenskih kinematografija.

Dozvola za prikazivanje: od 29. travnja 1947.

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.