Lito vilovito film


Godina proizvodnje: 1964

Trajanje: 86 minuta

Tehnika: 35mm widescreen, c/b

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Gluščević, Obrad

Produkcija:
Avala film

Snimatelj:
Petković Aleksandar

Sinopsis:
Za turističke sezone u dalmatinskom gradiću četvorica mladića počinju, svaki na svoj način, akciju osvajanja strankinja. Najsigurniji među njima je Ive, koji se hvali brojnim ljetnim ljubavnim pustolovinama. Vice ga pokušava slijediti, na ogorčenje svoje stalne djevojke Mare. Potpuno drukčiji od svojih prijatelja, povučeni Pjero zaljubljuje se u Šveđanku May…

Uloge:
Boris Dvornik (Ive), Ljubiša Samardžić (Vice), Milutin Mićović (Pjero), Milena Dravić (Mare), Desanka-Beba Lončar (May), Kole Angelovski, Dejan Dubajić (šjor Niko), Karlo Bulić, Zorica Gajdaš i dr.

Zemlja proizvodnje:
Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (Socijalistička Republika Srbija)

Scenarij:
Obrad Gluščević, Vanča Kljaković

Glazba:
Nikica Kalogjera

Montaža:
Milanka Nanović

Scenografija:
Dragoljub Ivkov

Kostimografija:
Božana Jovanović

Komentar:
Riječ je o prvom filmu iz komedijske dalmatinske trilogije Obrada Glušćevića (druga dva su Čovik od svita i Goli čovik). Povjesničar hrvatske kinematografije Ivo Škrabalo ovako je opisao film: «Polazeći od teme ljetnih ljubavnika u malim mjestima uz obalu koji u sezoni zabavljaju lijepe turistkinje, da bi se na jesen ponovo vraćali svojim domaćim curama (koju je već dotakao u kratkom filmu Pod ljetnim suncem), Gluščević je svoju ambijentalnu i dijalektalnu vedru komediju Lito vilovito ispunio duhovitim gegovima i finim opservacijama uz ponešto sentimentalnih tonova, gotovo neophodnih u žanru koji se koleba između komedije i melodrame». Na Pulskom festivalu Milena Dravić nagrađena je Srebrnom arenom za epizodu ulogu. Film je realiziran za beogradski Avala film, jer zagrebački Jadran film nije bio zainteresiran za Gluščevićev projekt.

Ostale nagrade: Pula 64' - Posebna diploma za režiju
                                                Nagrada Filmskog sveta za najboljeg debitanta Milutinu Mićoviću
                              Gotvaldovo 65' - 2. nagrada

Dozvola za prikazivanje: od 13. srpnja 1964.

Izvoz: Poljska, Čehoslovačka, Mađarska, Bugarska, Kuba, DR Njemačka, Norveška, Belgija, Luxembourg, Urugvaj, Argentina, Paragvaj, Austrija, SR Njemačka, Egipat, Sirija

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.