Zora film


Godina proizvodnje: 2020.

Trajanje: 110 minuta

Tehnika: DCP, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Matanić, Dalibor

Produkcija:
Kinorama, Ascent film

Snimatelj:
Brdar Marko

Sinopsis:
Dok se Matijina obitelj – on i supruga Ika s dvoje djece, Kajom i Nikolom - bori s neizliječenom traumom, nestankom trećeg djeteta, njihovi sumještani bježe pred nadirućim radikalizmom koji ih dijeli na odabrane i nepoželjne. Izgubivši vjeru, Matija bezuspješno pokušava pronaći pravog sebe, no zora koja obasjava dolinu otkriva da su jedino oruđe protiv traume i zla suočavanje i borba.

Uloge:
Krešimir Mikić, Tihana Lazović, Lara Vladović, Maks Kleončić, Nataša Matjašec Rošker, Marko Mandić, Boris Isaković, Mate Gulin

Zemlja proizvodnje:
Hrvatska, Italija

Scenarij:
Dalibor Matanić

Glazba:
Nenad Sinkauz, Alen Sinkauz

Montaža:
Tomislav Pavlic

Scenografija:
Luca Servino

Kostimografija:
Ana Savić Gecan

Komentar:
Pet godina nakon najvećeg uspjeha karijere, ulaska u canneski program Izvjestan pogled sa Zvizdanom i osvajanja nagrade u njemu, Dalibor Matanić ostvario Zoru, drugi dio planirane Trilogije Sunca o (individualnoj) ljubavi koja nadvladava (kolektivističku) netrpeljivost. Nažalost, Zora je film manje suvisao i dojmljiv od autorova prvog ostvarenja s hororskim inklinacijama, Ćaće iz 2011., ostvarenje takve pretencioznosti kakvu u hrvatskoj kinematografiji nismo vidjeli još od Samih (2001.) Lukasa Nole, inspiranih poetikom Andreja Tarkovskog. Tarkovski je glavni orijentir i aktualnom Mataniću, u Zori sve pršti od izrazite simbolike, silne ambicije dosezanja metafizičkih visina, a da se usput bude i društveno-humanistički angažiran, samo u alegorijskom ključu, no tu nije kraj. Za razliku od Nole, koji, iako ljubitelj Lyncha, nije u svom spomenutom filmu američkog oniričara miješao s ruskim transcendentalistom, Matanić je učinio upravo to – temeljcu udarenom po uzoru na Tarkovskog dodao je izražene lynchovske primjese, da bi u samoj završnici, zabavnoj u svojoj sumanutosti (plesni obračun dobra i zla), posegnuo i za već zaboravljenim iskustvima Ivana Livakovića iz njegovih Svinjara, smiješanima s motivima eksploatacijskih filmova za mlađe tinejdžere. Oni koji prate Matanićev opus znaju da je riječ o autoru sklonom afirmaciji progresivnih ideja, no čija konkretna scenaristička razrada često završava općim mjestima, a Zora u tome, za razliku od Zvizdana, nije izuzetak. Obitelj je traumatizirana nestankom djeteta, ali i općim stanjem – sukobom „naših“ i „njihovih“ (jedni su pravoslavci pa se podrazumijeva da su izravno neidentificirani drugi katolici). Dakle porijeklo traume je i individualno-intimno i opće-društveno. No u prikazu stanja nema nijansiranja, stvari su postavljene simbolički monolitno, a kako bi jednodimenzionalna pretencioznost dobila pun zamah dodani su likovi vraga i anđela (slovenski glumci Marko Mandić i Nataša Matjašec Rošker) koji se zovu jednako kao i obiteljski protagonist – Matija. Matijina supruga Ika, odbacivši muža zavedena prvo vragom, a onda anđel(ic)om, naposljetku shvaća zabludu i vraća se pravom Matiji, obitelj se obnavlja, individualna ljubav pobjeđuje kolektivistička 'lijeva' i 'desna' zastranjenja. To je idejno progresivno, ali umjetnički nažalost predočeno na tanak i mjestimično infantilan način. Iako mu nije bila namjera baviti se psihički elaboriranim karakterima nego simboličkim funkcijama, autor je ipak mogao uložiti više truda u motivaciju likova, umjesto da sve prepusti proizvoljnosti. Iako je radio s prvorazrednim glumcima i direktorom fotografije (Marko Brdar), polučio je djelo prosječnih glumačkih izvedbi i mlake atmosfere koje ima stanovitu dozu intrigantne bizarnosti, ali je dominantno obilježeno bizarnošću radi bizarnosti.

Početak prikazivanja: premijerna projekcija na Black Nights Tallinn Film Festivalu 28. studenog 2020.; redovna (hrvatska) kino distribucija 10. lipnja 2021.

Nagrade i festivali:
- Black Nights filmski festival u Tallinnu, 2020.
- ​Međunarodni filmski festival u Sofiji, 2021.
- ​Međunarodni filmski festival u Beogradu – FEST, 2021.
- Pulski filmski festival, 2021.  – Zlatna arena za najbolji zvuk
- Međunarodni filmski festival u Karlovym Varyma, 2021. 
- Dalmatia Film Festival, 2021. 
- Betina Film Festival, 2021. – Posebne projekcije
- Leskovački internacionalni festival filmske režije LIFFE, 2021. – Nagrada za najboljeg redatelja programa Divlji film
- Međunarodni festival fantastičnog filma Katalonije u Sitgesu, 2021.
- Filmski festival glumca, Vinkovci, 2021.
- Eastern Neighbours Film Festival, Haag, 2022.

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.