Je li jasno, prijatelju? film


Godina proizvodnje: 2000

Trajanje: 94 minute

Tehnika: 35mm Kodak widescreen, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Aćimović, Dejan

Produkcija:
DA film
Croatia film

Snimatelj:
Trninić Slobodan

Sinopsis:
Nakon počinjena ubojstva u krčmi, Martin se nađe na izdržavanju višegodišnje kazne u jednom od zatvora bivše Jugoslavije osamdesetih godina. U zatvoru su zajedno smješteni počinitelji različitih zločina - lopovi, ubojice i silovatelji, među kojima ima i duševnih bolesnika, politički zatvorenici. Martin se ubrzo nađe na udaru skupine najopasnijih zatvorenika, ali isto tako pronađe prijatelje s kojima će se obraniti. U svemu tome nije svjestan da se u zatvoru našao kako ne bi otkrio poslovne malverzacije svojih kolega i prijatelja. Naposljetku, u zatvoru izbije pobuna...

Uloge:
Milan Pleština (Martin), Milivoj Beader, Ivan Brkić, Dejan Aćimović (glavni zatvorski čuvar), Ljubo Zečević, Božidar Orešković, Radko Polič (upravnik zatvora), Mustafa Nadarević, Ivo Gregurević, Rade Šerbedžija (politički pregovarač) i dr.

Zemlja proizvodnje:
Republika Hrvatska

Scenarij:
Dejan Aćimović

Glazba:
Goran Bregović

Montaža:
Tvrtko Grgić

Scenografija:
Ivica Trpčić

Kostimografija:
Ruta Knežević

Komentar:
Debitantski uradak glumca Dejana Aćimovića imponira visokom produkcijskom razinom, tim prije što je uglavnom snimljen u neovisnoj produkciji, uz velik autorski entuzijazam. Aćimović se pokazao i vrlo solidnim režiserom, no scenarističko-dramaturška strana izrazito je slaba točka filma. Ipak, u cjelini, a tom dojmu pridonose i uvjerljivi glumački nastupi, te uvažavajući èinjenicu da je riječ o prvom hrvatskom zatvorskom filmu, Je li jasno, prijatelju? solidno je i umnogome osvježavajuće ostvarenje. Film je prikazan i na međunarodnim festivalima u Karlovym Varyma i u Solunu.

Nagrade: Pula 2000' - Zlatna arena za epizodnu mušku ulogu (Dejan Aćimović)
                                        Zlatna arena za scenografiju

Broj gledatelja u Hrvatskoj: 3 873 (od toga 2 651 u Zagrebu)

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.