Iza sna film


Godina proizvodnje: 2014

Trajanje: 73 min

Tehnika: Super-35 mm, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Filaković-Fila, Igor

Produkcija:
Jamat produkcija
Inter film
Embrio Production

Snimatelj:
Legović Goran

Sinopsis:
Trenutak prije no što uvečer uđe u bar, mladom zagrebačkom glazbeniku Tihom (Borko Perić) zazvoni mobitel. Tijekom razgovora s njegovom djevojkom Lanom (Ana Vučak), Tihi se posklizne te pri padu udari glavom o pod, nakon čega kreću dvije narativne linije praćene trećom s protagonistovom rekapitulacijom vlastita života i osobnosti. U jednoj narativnoj liniji Tihi će upoznati glazbenog producenta Sanjina (Krunoslav Belko), zahvaljujući kojem će započeti njegov brzi uspon u karijeri glazbenika, da bi se zbog iznenadne slave zakomplicirao njegov odnos s Lanom. U drugoj narativnoj liniji Tihi će se nakon svađe s djevojkom naći sa starim prijateljem Pavlom (Dušan Bućan), u društvu kojeg će početi otkrivati svoju mračnu stranu te iste noći sudjelovati u pljački benzinske crpke.

Uloge:
Borko Perić (Tihi), Dušan Bućan (Pavle), Ana Vučak (Lana), Krunoslav Belko (Sanjin), Marija Brešćanović (Pomoćna stilistica), Katarina Brozinčević (Djevojka u noćnom klubu), Iva Bunčić (Pavlova djevojka), Natalija Cvetičanin (Djevojka iz ureda), Igor Damjanović (Fotograf u studiju), Kristian Došen (Radnik na benzinskoj pumpi), Ivica Gunjača (Čovjek u odijelu), Matija Jakšeković (Vratar), Domagoj Janković (Gost u klubu), Nađa Josimović (Lanina prijateljica), Antonija Jovanović (Sanjinova djevojka)

Zemlja proizvodnje:
Hrvatska

Scenarij:
Matija Jakšeković, Igor Filipović-Fila

Glazba:

Montaža:
Slaven Jekauc

Scenografija:
Petra Poslek

Kostimografija:
Morana Starčević

Komentar:
Drugi igrani film suscenarista i redatelja Igora Filipovića-File djelo je moderne vizualne fakture snimljeno za svega 100 tisuća kuna, ostvarenje koje nudi razmjerno intrigantan prikaz otuđenosti i egzistencijalne nelagode ljudi na pragu srednjih godina suočenih s preuzimanjem odgovornosti i donošenjem prijelomnih životnih odluka. Autor tri paralelne narativne linije često nepregledno vodi, dramske tenzije u njima neujednačene su, zapleti su shematizirani i klišeizirani, a san iz naslova redatelju je alibi za dramaturšku nekoherentnost te određene ishitrenosti i nelogičnosti. Najuspjelije je režiran narativni odvojak trilerskog predznaka u kojemu se zbivanja odigravaju tijekom jedne noći, mlada Ana Vučak ostvarila je odličnu ulogu i glumačko je otkriće filma, a najproblematičniji je segment u kojem protagonist u tumačenju ovdje preglumljivanju sklona Borka Perića trivijalno analizira svoj život.

Početak prikazivanja: redovita kino-distribucija 4. prosinca 2014. godine

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.