Holding film


Godina proizvodnje: 2001

Trajanje: 102 minute

Tehnika: 35mm widescreen Kodak, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Radić, Tomislav

Produkcija:
Hrvatska radiotelevizija
Družbafilm

Snimatelj:
Vrdoljak Vjekoslav

Sinopsis:
Tipični zagrebački dečko Mirek, vlasnik fotokopiraonice, gleda kako se drugi bogate i smišlja način kako da i sam pokrene neki veći biznis: u nadolazeće predbožićno i prednovogodišnje vrijeme prodavat će poduzećima i poslovnim ljudima vinske čestitke, koje se sastoje od tri boce vina u ukusno dizajniranoj ambalaži. No da bi ostvario taj naum, Mirek mora posuditi novac, i to od vlasnika tonskog studija Žabe, inače bivšeg dečka Mirekove sestre Bibe, u koju je još zaljubljen. Žaba pristaje na posudbu, uvjeren da je ideja odlična. No, Mirek ne sluti da će stvari krenuti krivo kad se poveže s iskusnim 'muljatorom' Šušnjarom...

Uloge:
Igor Mešin (Mirek), Dubravka Ostojić (Biba), Mirta Zečević (Tea), Draško Zidar (Žaba), Suzana Nikolić (Žabina supruga Ksenija), Ljubomir Kerekeš (gostioničar Petretić, Bibin suprug), Renata Sabljak (Ana-Marija), Ivo Gregurević (Šušnjara), Dario Marković (estradni menadžer Zaki), Dinko Čutura (prvi blizanac utjerivač dugova), Mladen Čutura (drugi blizanac utjerivač dugova), Velimir Njirić-Pšeničnik (Tein otac), Josip Zovko (Tein brat) i dr.

Zemlja proizvodnje:
Republika Hrvatska

Scenarij:
Tomislav Radić, Ognjen Sviličić

Glazba:
Dinko Appelt

Montaža:
Marija Škifić

Scenografija:
Gorana Stepan

Kostimografija:
Vjera Ivanković

Komentar:
Premda značajnog kazališnog iskustva u žanru komedije, Tomislav Radić u svojoj prvoj filmskoj komediji nije bio uspješan. Iako je priča filma dobro razvedena, s nizom korektno profiliranih likova, Radićeva beskrvna i ukočena režija te odsustvo osjećaja za filmsku komiku rezultirali su komedijom koja je to uglavnom samo na papiru.