Trešeta film


Godina proizvodnje: 2006

Trajanje: 80 min

Tehnika: boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Žarković, Dražen

Produkcija:
Hrvatska radiotelevizija

Snimatelj:
Šamanović Vedran

Sinopsis:
Među stanovnicima malog i slabo naseljenog dalmatinskog otoka su i prijatelji Martin (Josip Genda), Šime (Žarko Potočnjak), Nikša (Siniša Brajčić) i Jure (Trpimir Jurkić), koji se često sastaju zbog kartanja trešete. Kad Nikša iznenada premine, preostala trojica nađu se pred problemom pronalaska četvrtog suigrača. Među kandidatima koje će pokušati pridobiti su mjesni svećenik don Ivan (Čedo Martinić), mentalno hendikepirani seoski redikul Kozle (Marinko Prga), Zagrepčanin Žuvela (Milan Štrljić) koji je na otok došao kupiti vikendicu i ostali, a kroz njihovu potragu sudbine nekih mještana će se ispreplesti na neobične načine, da bi na vidjelo počele izlaziti i dotad skrivane tajne.

Uloge:
Josip Genda (Martin), Žarko Potočnjak (Šime), Siniša Brajčić (Nikša), Trpimir Jurkić (Jure), Bruna Bebić-Tudor (Milica), Marinko Prga (Kozle), Čedo Martinić (Don Ivan), Milan Štrljić (Žuvela), Ivica Vidović (Šarlija), Ksenija Prohaska (Stela), Elvis Bošnjak (Kapitano), Lina Blažević (Milica Starija), Josip Zovko (Prekrasni Um), Siniša Popović (Miličin muž), Lenko Blažević (Milan), Slobodan Milovanović (Činovnik), Zdenko Karuza (Miličin nono)

Zemlja proizvodnje:
Hrvatska

Scenarij:
Pavo Marinković (dramaturg Drago Kekanović)

Glazba:
Hrvoja Crnić Boxer

Montaža:
Slaven Zečević

Scenografija:
Gorana Stepan

Kostimografija:
Vjera Ivanković

Komentar:
Treći TV-film redatelja Dražena Žarkovića, naknadno prebačen na 35-milimetarsku vrpcu, za koji scenarij potpisuje Pavo Marinković, benigna je, sentimentalna i nostalgično usmjerena komedija zamišljena kao pohvala „malim“ ljudima iz začahurene i učmale provincije, njihovim svakodnevicama i životima. Dramaturški odveć ambiciozno koncipiran kao niz tajni koje se postupno otkrivaju, s isprva škrto profiliranim likovima i njihovim emotivnim stanjima, film je solidno glumljen i režiran, ali opterećen sterilnošću, beskrvnošću, nedostatkom komike te generalnom emocionalnom hladnoćom i distanciranošću. Autori i likove i zbivanja ostavljaju uglavnom skiciranima, neelaboriranima i svedenima na klišeje, odmak u karikaturalnost ponekad je pretjeran i kontraproduktivan, a problematičan je i nategnuti hepiend sa sugeriranjem odjednom bolje i sretnije budućnosti.

Početak prikazivanja: televizijska premijera 25. travnja 2006. godine, Pulski filmski festival u srpnju 2006. godine

Nagrade i festivali:
Bergamo Film Meeting 2007. godine – Srebrna Rosa Camuna
Mennheim-Heidelberg International Filmfestival 2006. godine – Nagrada Ekumenskog žirija Draženu Žarkoviću i Pavi Marinkoviću

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.