Kosac film


Godina proizvodnje: 2014

Trajanje: 98 minuta

Tehnika: DCP, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Jurić, Zvonimir

Produkcija:
Viba film (Ljubljana)
Slovenski filmski center
MEDIA 2007
Kinorama
HAVC
Forum Ljubljana
Eurimages

Snimatelj:
Linta Branko

Sinopsis:
Jedne noći u slavonskoj provinciji, automobil sredovječne Mirjane (Mirjana Karanović) uslijed nedostatka goriva zaustavi se na sporednoj cesti pored kukuruzišta. Tražeći pomoć Mirjana naleti na Ivu (Ivo Gregurević), povučena i smrknuta traktorista koji u polju radi samo noću i koji ju nevoljko pristane prevesti do benzinske postaje. Ondje radi mladi Josip (Igor Kovač), koji Mirjanu upozori da je Ivo prije dvadesetak godina silovao jednu ženu zbog čega je odslužio zatvorsku kaznu. Nakon što se prestrašena i uznemirena Mirjana vrati do traktora, izrazito osamljeni i asocijalni Ivo smiri je riječima da se “ono” zbilo davno. No kad joj u strahu ispadnu ključevi automobila, Ivo će joj prešutjeti njihov pronalazak te je tako navesti da s njim posjeti trošne i prljave prostorije odavno napuštena kombinata u kojima živi. U međuvremenu, Josip zaključi da bi Ivo mogao ponoviti nekadašnje zlodjelo, te pozove dvojicu policajaca od kojih je jedan Krešo (Nikola Ristanovski), čovjek oženjen Dalmatinkom Anom (Lana Barić) s kojom ima trenutno bolesna sina.

Uloge:
Ivo Gregurević (Ivo), Mirjana Karanović (Mirjana), Igor Kovač (Josip), Nikola Ristanovski (Krešo), Lana Barić (Ana), Zlatko Burić (Rodić), Dado Ćosić (Dado), Peter Musevski (Zlatko), Vinko Kraljević (Portir), Jasmin Mekić (Zvone), Andrej Dojkić (Nikola), Mia Anočić Valentić (Djevojka), Živko Anočić (Mlađi policajac), Mirela Brekalo Popović (Liječnica), Davor Travinić (Trava)

Zemlja proizvodnje:
Hrvatska, Slovenija

Scenarij:
Zvonimir Jurić, Jelena Paljan

Glazba:

Montaža:
Tomislav Pavlic, Dubravka Turić

Scenografija:
Ivan Veljača

Kostimografija:
Ivana Zozoli Vargović

Komentar:
Godine 2014. na pulskom festivalu nagrađena Zlatnim arenama za najbolju glavnu mušku ulogu (Ivo Gregurević), sporednu mušku ulogu (Igor Kovač) i kameru, te ovjenčana nagradom Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji film nacionalnog programa, sugestivno je sjajno režirana psihološka egzistencijalna drama, s dojmljivim ugođajem tjeskobe i konstantno prožeto i iznimno atmosferično ostvarenje. Priča filma podijeljena je u tri narativne linije koje se međusobno iznimno skladno isprepleću i izviru jedna iz druge, a jedna od njih poniranjem u drugu dobiva tragičan epilog. Djelo impregnirano sumornom inačicom karverovske poetike imponira impresivno kreiranim ozračjem egzistencijalne tjeskobe i izgubljenosti, a posrijedi je dominantno film stanja, a ne zbivanja koja nose škrto profilirani, ali iznenađujuće slojeviti i životni karakteri uhvaćeni u sudbinski presudnim trenucima. Posrijedi je film realiziran bez izvanprizorne glazbe te s učinkovitim osloncem na prirodne šumove i zvukove, inteligentno koncipiran tako da gledateljima umjesto konkretnih odgovora stalno nudi sugestije i naznake, od karaktera likova i obrisa njihovih života do mogućih motiva njihovih postupaka i psihičkih stanja.

Početak prikazivanja: premijerno 24. srpnja 2014. godine na pulskom filmskom festivalu, redovita kino-distribucija 19. veljače 2015. godine

Nagrade i festivali:
Filmski festival u Puli 2014. godine – Zlatne arene za najbolju glavnu mušku ulogu, sporednu mušku ulogu i kameru, nagrada Oktavijan HDFK za najbolji film nacionalnog programa
Festival slovenskog filma 2015. godine – najbolja slovenska manjinska suprodukcija, najbolji zvuk (Julij Zornik)
Međunarodni filmski festival u Torontu 2014. godine – program Suvremena svjetska kinematografija
Međunarodni filmski festival u Solunu 2014. godine
Međunarodni filmski festival Crne noći u Talinu 2014. godine
20. Festival autorskog filma u Srbiji 2014. godine
Međunarodni filmski festival FEST u Beogradu 2015. godine
Međunarodni filmski festival Palm Springs 2015. godine
Istanbul Film Festival 2015. godine – program Balkans: Cinema of Flames
Međunarodni filmski festival u Moskvi 2015. godine
Međunarodni filmski festival u Karlovym Varyma 2015. godine
Međunarodni filmski festival Crossing Europe 2015. godine
Međunarodni filmski festival u São Paulu 2015. godine

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.