Čaruga film


Godina proizvodnje: 1991

Trajanje: 105 minuta

Tehnika: 35mm widescreen, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Grlić, Rajko

Produkcija:
Viba film (Ljubljana)
Maestro film
Hrvatska radiotelevizija

Snimatelj:
Trninić Slobodan

Sinopsis:
Godine 1918, nakon povratka s ruske fronte u Slavoniju, Jovo Stanisavljević Čaruga zajedno s drugim povratnikom Malim pridružuje se hajdučkom vođi Boži Crvenom, koji se nadahnut Oktobarskom revolucijom želi boriti za pravednije društveno uređenje. Nakon Božine pogibije u sukobu sa žandarima, Čaruga postaje vođa skupine koja se pretvara u zločinačku bandu, ne prezajući ni od čega da se dokopa plijena. Uskoro se obogati i promijeni identitet, izdaje se za uspješna trgovca i sprijatelji s najljućim neprijateljem, žandarskim kapetanom. No, obruč oko njega sve više se steže...

Uloge:
Ivo Gregurević (Čaruga), Davor Janjić (Mali), Petar Božović (šef žandarmerije), Ena Begović (Svilena), Branislav Lečić (Božo Crveni), Branka Trlin-Matula (Manda), Dejan Aćimović, Filip Šovagović, Petar Arsovski, Nenad Stojanovski, Gojmir Lešnjak, Radko Polič (dekadentni veleposjednik) i dr.

Zemlja proizvodnje:
Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (Socijalistička Republika Hrvatska/Socijalistička Republika Slovenija)

Scenarij:
Ivan Kušan, Rajko Grlić

Glazba:
Goran Bregović

Montaža:
Andrija Zafranović

Scenografija:
Željko Senečić

Kostimografija:
Maja Galasso

Komentar:
S budžetom od milijun dolara, Čaruga je bio najskuplji hrvatski film proizveden do tad, što je rezultiralo odličnim produkcijskim uvjetima - fotografijom svjetskih standarda, raskošnom scenografijom i kostimografijom, uvjerljivom rekonstrukcijom razdoblja. Režija Rajka Grlića ovdje je 'tečna' kao nikad prije, no film osjetno pati od neuravnotežene dramaturgije poradi koje se završni rasplet doima ishitrenim, a većina od brojnih likova nije profilirana s dostatnom podrobnošću. Također, povezivanje ozloglašenog zločinca s komunističkim revolucionarima, čime se metaforički željelo progovoriti o karakteru svake, a napose komunističke revolucije, doimalo se kao trendovsko priklanjanje kritici sustava koji se tih godina nepovratno urušio.

Nagrade: Pula 92' - Zlatna arena za scenografiju
                                    Zlatna arena za kostimografiju

Dozvola za prikazivanje: od 11. travnja 1991.

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.