Živjeti od ljubavi film


Godina proizvodnje: 1973

Trajanje: 101 minuta

Tehnika: 35mm widescreen, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Golik, Krešo

Produkcija:
Croatia film

Snimatelj:
Rajković Ivica

Sinopsis:
Mladi studentski bračni par Davor i Minja suočavaju se s prvim problemima kad Davor ostaje bez novčane potpore za nastavak studija. Minja stoga prekine studij i zaposli se kao nastavnica u osnovnoj školi u selu Crna Lokva, kako bi Davoru zaradom omogućila da dovrši studij. Tamo se nastanjuje kod Ane, koja živi sama s djecom, dok joj muž već tri godine radi u Njemačkoj. Minji je ugodno pod novim krovom, no u školi se suočava sa oportunizmom i spletkama kolega, pa mora pristati i na kompromise da bi sačuvala radno mjesto. U mjesnom doktoru nalazi bliskog prijatelja, što se ne može reći za mjesnog 'drmatora' Medana, koji oko nje neprestano oblijeće. Istodobno, Davor zapušta studij, nezadovoljan je što ga žena izdržava, a započinje i vezu s nekadašnjom znanicom Vandom, situiranom gradskom gospođom.

Uloge:
Vlasta Knezović (Minja), Rade Šerbedžija (Davor), Boris Dvornik (Medan), Franjo Majetić (doktor), Alenka Rančić (Ana), Zvonko Lepetić (Vinko), Veronika Kovačić (Vjeročka), Fabijan Šovagović (direktor škole), Edo Peročević (nastavnik), Mirjana Bohanec (Vanda), Marija Aleksić (gazdarica), Mato Ergović (podvornik), Mia Oremović (doktorova žena), Hermina Pipinić (nastavnica), Vjera Žagar-Nardelli (tajnica), Krešimir Zidarić (suputnik), Zdenka Trach (seljanka)

Zemlja proizvodnje:
Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (Socijalistička Republika Hrvatska)

Scenarij:
Krešo Golik

Glazba:
Živan Cvitković

Montaža:
Katja Majer

Scenografija:
Željko Senečić

Kostimografija:
Ljubica Wagner

Komentar:
I Krešo Golik je sedamdesetih dao obol hrvatskom društveno-kritičkom filmu. Ponajprije u Razmeđi i Pucnju, no i u Živjeti od ljubavi, gdje se mladalačka ljubav slama pred egzistencijalnim zadanostima konkretnog društvenog okružja. Glavni problem tog fragmentarno komponirana filma leži u neuvjerljivoj dramaturško-psihološkoj razini djela, što se ponajprije manifestira u drastičnim, a ničim motiviranim mijenama likova. Premda ga dobar dio kritike drži jednim od slabijih Golikovih filmova, na festivalu u Puli nagrađen je Velikom brončanom arenom.

Ostale Nagrade - Pula 73' - Diploma Vlasti Knezović za uspješan debi
                                                  Diploma Alenki Rančić za epizodnu ulogu
                                                  Nagrada Ilustrovane politike za režiju filma u boji
                                Niš 73' - Nagrada za žensku epizodnu ulogu Alenki Rančić
                                                 Povelja Vlasti Knezović
                                                 Nagrada publike najpopularnijem glumcu (Vlasta Knezović)

Dozvola za prikazivanje: od 9. siječnja 1973.

Izvoz: Sovjetski Savez, Mađarska, Rumunjska, Bugarska, Poljska, Čehoslovačka, DR Njemačka, Finska, Alžir, Mozambik, Australija, Sudan, Austrija, Svazilend, SR Njemačka

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.