Konjanik film


Godina proizvodnje: 2003

Trajanje: 105 minuta

Tehnika: 35 mm widescreen Fuji boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Ivanda, Branko

Produkcija:
Telefilm
Hrvatska radiotelevizija

Snimatelj:
Trninić Slobodan

Sinopsis:
Sredinom 18. stoljeća na razmeđi Mletačke Republike i Osmanlijskog Carstva, odnosno Hrvatske i Bosne, kršćanstva i islama, najamnik nećenskog kneza Petar Revač zaljubi se u begovu mladu kćer Lejlu. Revač ubije dizdara za kojeg se Lejla trebala udati te pobjegne s njom na mletački teritorij u zadarskom zaleđu, a pokušava mu pomoći mlađi brat Nikodem, koji je spletom okolnosti postao pravoslavni redovnik. Zbog dizdarova ubojstva i Lejline, kako bosanski vlastodršci tvrde, otmice, izbija velika politička kriza za čije prevladavanje je zadužen mletački diplomat, Dubrovčanin Andrija Scarsi...

Uloge:
Nikša Kušelj (Revač), Zrinka Cvitešić (Lejla), Goran Grgić (Andrija Scarsi), Borko Perić (Nikodem), Božidar Orešković (nećenski knez), Mladen Vulić (dizdar), Danko Ljuština (Džafer-beg), Gordana Gadžić (Revačeva i Nikodemova majka), Zijah Sokolović, Dragan Despot, Galliano Pahor (travnički paša), Dinka Grubišić, Dejan Aćimović i dr.

Zemlja proizvodnje:
Republika Hrvatska

Scenarij:
Branko Ivanda, Ivan Aralica (prema istoimenom romanu Ivana Aralice)

Glazba:

Montaža:
Maja Rodica Virag

Scenografija:
Ivica Trpčić, Kemal Hrustanović

Kostimografija:
Jasna Novak, Vjera Ivanković

Komentar:
Nemušta dramaturgija te nedovoljno profilirani likovi i odnosi ključni su problem Konjanika. S druge strane, činjenica da je riječ o prvom hrvatskom povijesno-pustolovnom filmu nakon Banovića Strahinje Vatroslava Mimice filmu donosi poštovanje, tim prije što je žanrovska matrica korektno izvedena. Najdojmljiviji sastojak djela svježa je pojava gracilno erotične Zrinke Cvitešić u glavnoj ženskoj ulozi. Na Pula film festivalu Konjanik je nagrađen Zlatnim arenama za najbolju mušku sporednu ulogu (Danko Ljuština) i scenografiju (Ivica Trpčić i Kemal Hrustanović). Na 39. međunarodnom filmskom festivalu WorldFest u Houstonu u Teksasu film je dobio nagradu za najbolji strani film te nagradu žirija za najbolji igrani film u kategoriji povijesnoga filma. Prikazan je i u službenom programu međunarodnog filmskog festivala A kategorije u Mar Del Plati.

Broj gledatelja u Hrvatskoj: 12 666

Izvoz: SiCG (3 235 gledatelja), BiH

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.