Mali film


Godina proizvodnje: 2018.

Trajanje: 90 minuta

Tehnika: DCP, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Nuić, Antonio

Produkcija:
Propeler film, Alka film

Snimatelj:
Jovanov Gonzo Radislav

Sinopsis:
Četiri godine zatvora nisu promijenile Franju. On je diler. Supruga mu umire, a njezini roditelji žele ga prikazati kao nesposobnog roditelja i uzeti mu skrbništvo nad sinom, Malim. Mali voli oca, voli njegove nekonvencionalne odgojne metode i želi živjeti s njim. Franjo nema namjeru ikome opravdavati način na koji odgaja sina, kao što nema namjeru pustiti da ga itko od njega razdvoji. Za četrdeseti rođendan Franjo dobiva dva poklona koji su rješenje svih njegovih problema.

Uloge:
Franjo Dijak, Vito Dijak, Iva Babić, Ksenija Marinković, Rakan Rushaidat, Hrvoje Kečkeš, Bojan Navojec, Robert Ugrina, Živko Anočić, Paško Vukasović

Zemlja proizvodnje:
Hrvatska

Scenarij:
Antonio Nuić

Glazba:
Hrvoje Štefotić

Montaža:
Marin Juranić

Scenografija:
Nedjeljko Mikac

Kostimografija:
Morana Starčević

Komentar:
Mali se kvalitativno nastavlja na većinu autorovih prethodnih filmova: radi se o solidnom djelu problematičnih, nerijetko antipatičnih likova, no prvi put kod Nuića drama se miješa s krimićem, odnosno javljaju se izrazitije žanrovski sastojci nekomedijske provenijencije (iako su prisutni i crnohumorni elementi). Glavni likovi izašli su iz zadnje epizode omnibusa Sex, piće i krvoproliće kojim je Nuić formalno debitirao u dugom metru, ali uz Franju Dijaka, Rakana Rushaidata, Bojana Navojca i Hrvoja Kečkeša, tu je sad filmski i stvarni Dijakov sin Vito, najsvjetlija točka glumačke postave i svijeta filma. Fabularno polazište prilično je zanimljivo: otac diler (Dijak stariji) po izlasku iz zatvora preuzeo je brigu o sinu mlađem tinejdžeru (Dijak mlađi) i u kratkom vremenu taj je naslovni lik postao vrijedan učenik. No s obzirom da mu je majka na samrti, skrb o dječaku pripast će njezinim roditeljima, pa otac smišlja plan kako to spriječiti. I pored razmjerno intrigantne situacije 'savezničkog' odnosa oca i sina, prva trećina filma pomalo je iritantna, prije svega zbog polukarikaturalnog nastupa Franje Dijaka i njegovih kompanjona koji su stereotipno prikazani kao dečki iz kvarta koji vole nogomet i alkohol te se ne odlikuju naročitim inteligencijom. No kad stignu u vikendicu gdje će otac uz pomoć svog odvjetnika (Kristijan Ugrina) i korumpiranog policajca (Živko Anočić) pokrenuti pakleni plan obračuna sa ženinim roditeljima, stvari postaju kud i kamo intrigantnije i sugestivnije. Karikaturalnost likova dobiva smisao kao sastavni dio apsurdističkog svijeta djela, a spremnost sina da slijedi oca (naposljetku i drastičnim potezom kojim sam zalazi na tlo zločina) te da ga zaštiti, istovremeno je (duboko) uznemirujuća i (do neke mjere) dirljiva.

Početak prikazivanja: redovna (hrvatska) kino distribucija 14. veljače 2019.

Nagrade i festivali:
- Sarajevo Film Festival, 2018.
- Pulski filmski festival, 2018. – Velika zlatna arena za najbolji film, Zlatna arena za specijalne efekte, Nagrada Oktavijan za najbolji film (nagrada kritike) 
- Međunarodni festival filmske režije u Leskovcu, 2018.
- Međunarodni filmski festival Zločin i kazna, Istanbul, 2018.
- Tuzla Film Festival, 2018.
- Međunarodni filmski festival u Sofiji, 2019.
- Torino Underground Cinefest, 2019. – Nagrada za najboljeg glumca (Franjo Dijak)
- Međunarodni festival filma i videa u Ateni, 2019.
- Finale Plzen Film Festival, 2019. 
- Međunarodni filmski festival u Prištini Prifest, 2019.
- The Black Sea Film Festival, Vama Veche, 2019. – Posebno priznanje žirija

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.