Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja film


Godina proizvodnje: 1973

Trajanje: oko 95 minuta; 85 minuta (različiti izvori)

Tehnika: 35 mm widescreen, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Papić, Krsto

Produkcija:
Jadran film

Snimatelj:
Orešković Vjenceslav

Sinopsis:
U selu Mrduša Donja u dalmatinskom zaleđu organizira se amaterska predstava Shakespeareova Hamleta. Odnosi u predstavi u začuđujućoj mjeri preklapaju se s onima koje utjelovitelji Shakespeareovih likova imaju u zbilji. Tako će se ispostaviti da bahati lokalni politički moćnik Bukara, koji moć crpi iz svoje partizanske prošlosti, zapravo jedva da je partizan uopće bio...

Uloge:
Rade Šerbedžija (Joco/Hamlet), Milena Dravić (Anđa/Ofelija), Krešimir Zidarić (Bukara/kralj), Fabijan Šovagović (učitelj), Izet Hajdarhodžić (Jocin otac), Ljubiša Samardžić (Mačak/Laert), Zdenka Heršak (udovica Mara/kraljica), Zvonko Lepetić (Puljo/Polonije)

Zemlja proizvodnje:
Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (Socijalistička Republika Hrvatska)

Scenarij:
Ivo Brešan, Krsto Papić (prema istoimenoj drami Ive Brešana)

Glazba:
Ðelo Jusić

Montaža:
Lida Braniš

Scenografija:
Željko Senečić

Kostimografija:
Željko Senečić

Komentar:
Po nekim sudovima, Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja najbolji je film Krste Papića nakon Lisica. Temeljeći se na glasovitom dramskom predlošku Ive Brešana i istoimenoj kazališnoj predstavi u režiji Božidara Violića, film donosi neke bitne izmjene u odnosu na izvornik, pojačavajući političku notu koja balansira na razmeđu izrazite provokativnosti spram tada vladajućeg režima i određene pomirljivosti prema njemu. Na festivalu u Puli nagrađen je Srebrnom arenom za režiju i Zlatnom arenom za glumca (Ljubiša Samardžić - ex aequo s filmovima Bombaši i Sutjeska), a uvršten je i u natjecateljski program Berlinskog festivala (74.).

Dozvola za prikazivanje: od 5. lipnja 1973.

Izvoz: SAD, Sudan

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.