Tu film


Godina proizvodnje: 2003

Trajanje: 90 minuta

Tehnika: 35mm widescreen, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Ogresta, Zrinko

Produkcija:
Inter film
Hrvatska radiotelevizija

Snimatelj:
Gecl Davorin

Sinopsis:
Negdje na ratištu mentalno retardirani Kavi skrbi o ozljeđenom vrapcu, dok u njegovom okružju hrvatski vojnici razbijaju dosadu za vrijeme ratnog zatišja... Narkomanka Duda grozničavo se pokušava domoći novca za drogu te odlazi do brata da joj posudi petsto kuna... Umirovljenik Josip živi u hotelu za samce, a privremena gošća hotela, mlada i zgodna njemačka turistkinja hrvatskog porijekla, iznenađujuće ga pozove na večeru... Poznati kazališni i televizijski glumac posjećuje bivšu suprugu, no umjesto pomirdbe među njima se produbljuje jaz... Bivši hrvatski vojnik Karlo ima problema s narko-kriminalcima i pati jer je izgubio kontakt s bivšom djevojkom i njihovim sinčićem... Demobilizirani hrvatski vojnik Lala ‘osluškuje’ noć, dok ga sin bezuspješno zove na spavanje...

Uloge:
Jasmin Telalović (Kavi), Marija Tadić (Duda), Zlatko Crnković (Josip), Ivo Gregurević (glumac), Ivan Herceg (Karlo), Nikola Ivošević (Lala), Barbara Prpić (turistkinja), Filip Juričić i dr.

Zemlja proizvodnje:
Republika Hrvatska

Scenarij:
Zrinko Ogresta

Glazba:

Montaža:
Josip Podvorac

Scenografija:
Goran Stepan

Kostimografija:
Željka Franulović

Komentar:
Šest priča iz suvremene Hrvatske, rađeno po principu ‘kriški iz života’, narativno je povezano likovima koji u jednoj priči budu sporedni ili marginalni, a nekoj drugoj glavni. Sve su priče zaokružene po anegdotalnom načelu i mada sve nisu podjednako atraktivne i efektne (posebno se izdvajaju prva i druga uvjerljivim naturalističkim odnosno ultrarealističkim prosedeom, rijetko viđenim u hrvatskom filmu) riječ je o respektabilnom uratku kojim je Zrinko Ogresta potvrdio status najozbiljnijeg hrvatskog autora stasalog u devedesetima. Na festivalu u Puli Tu je nagrađen Velikom zlatnom arenom za najbolji film te Zlatnim arenama za najbolju glavnu mušku ulogu (Zlatko Crnković) i montažu.

Ostale nagrade: Karlovy Vary 04' - Specijalna nagrada žirija
Palić 04' - Si-Si Tolerance Award
Milan Film festival 04' - Nagrada za najbolji film (ex aequo s Maarek Hob Danielle Arbiid)
Montpellier 04' - Nagrada kritike
London Film Festival - službeni program
Maroko film festival - nagrada Don Quichotte za najbolji film festivala

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.