Davorin Gecl snimatelj


Datum i mjesto rođenja: 2. 4. 1956., Virovitica


Nakon završene gimnazije, studira snimanje na ADU i diplomira 1981. godine. Zapošljava se na Hrvatskoj televiziji i jedan je od najznačajnijih i najplodnijih televizijskih snimatelja, jednako uspješan kad snima elektronički i filmski. Iako surađuje i s drugim redateljima i redateljicama, može se reći da je stalni snimatelj Zrinka Ogreste. Nakon niza kratkometražnih igranih filmova (Vraćam se odmah, Zabranjena igračka i drugih), srednemjetražnih (Izlaz za nuždu i drugih), kojih je autor Ogresta, snima i njegove televizijske filmove (Olujna noć, Tečaj plivanja, Leo i Brigita, Milijun dolara), te televizijski film Olovna pričest Eduarda Galića. Za potrebe televizijskog dokumentarnog programa snimio je više od dvjesto naslova. Njegov prvi dugometražni igrani film je Vila Orhideja (1988.) Kreše Golika u kojem na vrlo uspješan način spaja realizam i fantastičnost u snimateljskom izričaju, nakon čega slijede Ogrestine Krhotine (1990.) i Isprani (1995.). U ovim filmskim uradcima ističe se njegov dokumentaristički stil posebice u izgradnji svjetla, pokretima kamere i kompoziciji kadra. Surađujući i nadalje s Ogrestom snima filmove Crvena prašina (1999.) i Tu (2003.).
Suradnja Gecl-Ogresta primjer je generacijske, još od studentskih dana, stalne veze snimatelj-redatelj, inače u hrvatskoj kinematografiji poprilično rijetke pojave, dok su primjeri stalnije suradnje jednog redatelja i snimatelja, često različitih generacija, već češća pojava.

Nagrade:
Za film Isprani nagrađen je nagradom Kodak na filmskom festivalu u Puli 1995. godine


Crvena prašina

Godina: 1999

Isprani

Godina: 1995

Tu

Godina: 2003

Vila Orhideja

Godina: 1988

Iza stakla

Godina: 2008.

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.