Ante Babaja redatelj


Datum i mjesto rođenja: 6. listopada 1927., Imotski

Datum i mjesto smrti: 14. siječnja 2010., Zagreb


Jedan od klasika hrvatskog filma, autor Breze i Izgubljenoga zavičaja, ostvarenja koja označavaju neke od vrhunaca nacionalne kinematografije. Podrijetlom s Visa, školovao se u Beogradu i Zagrebu, u kojem je maturirao i upisao studije ekonomije i prava. Filmom se bavi od 1949. (asistent Kreše Golika u dugometražnom igranom prvijencu Plavi 9), a kao režiser debitirao je 1955. kratkometražnim aranžirano dokumentarnim filmom Jedan dan na Rijeci.

Prvo razdoblje Babajina stvaralaštva obilježila je igralačko-satirična poetika ostvarena suradnjom sa scenaristom Božidarom Violićem, a među tim kratkometražnim igranim filmovima posebno se izdvajaju Lakat (kao takav) iz 1959. i Pravda iz 1962. U tom razdoblju bilježi i dugometražni igrani debi prilagodbom slavne bajke Hansa Christiana Andersena Carevo novo ruho (1961). Sredinom šezdesetih kratkotrajno se posvetio eksperimentalnom prosedeu, što je rezultiralo eksperimentalno-dokumentarnim filmovima Tijelo (1965), Kabina (1966) i Plaža (1966); u tom razdoblju nastaje i sugestivan dokumentarni film standardne orijentacije Čuješ li me? (1965), koji je 1978. dobio dojmljiv nastavak Čuješ li me sad?. Tijelo je prijelomnica u Babajinoj poetici, odvodi ga putem modernistički oblikovana naturalizma, s elementima grotesknosti (izrazito u Brezi i Mirisima, zlatu i tamjanu). Njegov pak temeljni tematski interes izdvojeni je senzibilni pojedinac u mediokritetskom okružju koje ga tlači, a kako se srodnom tematikom u svojim prozama bavio i Slobodan Novak, nije čudno da je surađivao s Babajom na većini njegovih dugometražnih filmova (od kojih su Mirisi, zlato i tamjan te Izgubljeni zavičaj temeljeni na Novakovim romanima). Ante Babaja također je i osnivač filmskog odsjeka na ondašnjoj Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu (danas Akademija dramske umjetnosti), na kojoj je godinama predavao filmsku režiju. Skupina autora posvetila mu je monografiju Ante Babaja, objavljenu 2002. godine.

Nagrade:
Diploma žirija za scenarističku adaptaciju novele Slavka Kolara (zajedno s Božidarom Violićem) u filmu Breza - Pula 67'

Carevo novo ruho

Godina: 1961

Kamenita vrata

Godina: 1992

Breza

Godina: 1967

Izgubljeni zavičaj

Godina: 1980

Mirisi, zlato i tamjan

Godina: 1971

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.