Zločin u školi film


Godina proizvodnje: 1982

Trajanje: oko 106 minuta

Tehnika: 35mm widescreen, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Ivanda, Branko

Produkcija:
Sava Inter film
Radna zajednica filma
Adriafilm

Snimatelj:
Rajković Ivica

Sinopsis:
Zlatko Kovač, provincijski profesor bez posebnih ambicija, zaposlio se na zagrebačkoj gimnaziji, pa seli u Zagreb s majkom. Uskoro doznaje da njegov premještaj nije slučajan. Profesor Tot, na čije je mjesto došao, umro je pod zagonetnim okolnostima. Kovač upoznaje galeriju čudnih tipova u nastavničkom zboru. Uskoro sa zaprepaštenjem otkrije novi leš u školskoj zbornici. Policija bezuspješno ispituje slučaj, no Kovač neočekivano otkriva vezu između dva mrtvaca u školi i jednog događaja od prije desetak godina kojem je i sam bio sudionik. Dok se priprema proslava 30-godišnjice škole, on traga za ubojicom i postavlja mu klopku…

Uloge:
Zlatko Vitez (Zlatko Kovač), Koraljka Hrs, Miodrag Krivokapić, Mustafa Nadarević, Zvonimir Lepetić, Dragutin Klobučar i dr.

Zemlja proizvodnje:
Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (Socijalistička Republika Hrvatska)

Scenarij:
Ivan Kušan, Pavao Pavličić, Branko Ivanda (prema romanu Stroj za maglu Pavla Pavličića)

Glazba:
Alfi Kabiljo

Montaža:
Ingeborg Fülepp

Scenografija:
Željko Senečić

Kostimografija:

Komentar:
Od ranije izraženu sklonost fantastičnom, Branko Ivanda u ovom je filmu povezao s kriminalističkim žanrom i društveno-kritičkim stavom. No nijedan od ključnih žanrovskih elemenata ne funkcionira s dostatnom uvjerljivošću, tako da se Zločin u školi doima tek blijedim odjekom načelno istovrsnih pokušaja Zorana Tadića.

Nagrade: Pula 82' - Nagrada Kodak-Pathe za kameru Ivici Rajkoviću (i za film Hoću živjeti; ex aequo s Danijelom Šukalom)

Dozvola za prikazivanje: 22. lipnja 1982.

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.