Tri muškarca Melite Žganjer film


Godina proizvodnje: 1998

Trajanje: 97 minuta

Tehnika: Super 16mm Kodak prebačen na 35mm, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Tribuson, Snježana

Produkcija:
Kvadar
Hrvatska radiotelevizija

Snimatelj:
Mećava Goran

Sinopsis:
Melita ima trideset i nešto godina i čezne za ljubavi. Radi u slastičarnici, a živi sa strogom Evom, inače policajkom, i kolegicom s posla, prpošnom Višnjom, svojim neudanim prijateljicama. Melitin idealni muškarac je Juan, junak španjolske sapunice Robinja ljubavi, ali sviđa joj se i kolega s posla, Janko. No on, jednako kao i Melita, ima problema s komunikacijom pa ne zna kako bi joj iskazao svoje osjećaja. Misleći da mu se ne sviđa, Melita pokušava pronaći drugog muškarca. Prihvati tako udvaranje Jure, Evinog policijskog kolege...

Uloge:
Mirjana Rogina (Melita Žganjer), Goran Navojec (Janko), Suzana Nikolić (Višnja), Sanja Vejnović (Eva), Filip Šovagović (Juan/Felipe Mulero), Ena Begović (Maria), Ivo Gregurević (Jure), Ljubomir Kerekeš i dr.

Zemlja proizvodnje:
Republika Hrvatska

Scenarij:
Snježana Tribuson

Glazba:
Darko Rundek

Montaža:
Marina Barac

Scenografija:
Velimir Domitrović

Kostimografija:
Vesna Pleše

Komentar:
Zanimljivo narativno složen, koristeći i postupak filma u filmu (španjolska tv-sapunica) uz koji je vezan suodnos fikcijskog i fakcijskog te camp učinak, film Snježane Tribuson kvalitetna je komedija ponajprije oslonjena na dobar scenarij. Kakvosna neujednačenost glumačkih nastupa i nedovoljna koloristička izražajnost za kontekst koji smjera campu manjkavosti su koje priječe visoke domete. Film je bio rado gledan, a na Pulskom festivalu nagrađen je Zlatnim arenama za scenarij, epizodnu žensku (Suzana Nikolić) i mušku (Ivo Gregurević) ulogu, montažu i scenografiju, te nagradom Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji film; također, Mirjana Rogina dobila je Vjesnikovu nagradu Breza za najbolje debitantsko (glumačko) ostvarenje.

Broj gledatelja u Hrvatskoj: 35 247

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.