Hitac film


Godina proizvodnje: 2013.

Trajanje: 76 minuta

Tehnika: DCP, 35 mm, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Orhel, Robert

Produkcija:
Kinorama
Hrvatska radiotelevizija

Snimatelj:
Herceg Stanko

Sinopsis:
Zagrebačka policijska istražiteljica Anita (Ecija Ojdanić) žena je srednjih godina posve predana poslu, kojoj otac (Milan Štrljić), čovjek koji zbog veze s dosta mlađom Ines (Tanja Tušek) vjeruje da proživljava novu mladost, sve češće prigovara što se ne sredi i ne zasnuje obitelj. Anita je u ne osobito čvrstoj vezi s obiteljskim čovjekom Matijom (Alen Liverić), a u poslu joj je najbliži kolega pouzdani Ivan (Enes Vejzović). S druge strane, 20-godišnja Petra (Iva Babić) krhka je i ne baš stabilna studentica koja se uz skrb o majci alkoholičarki (Barbara Nola) pokušava opustiti u društvu najbolje prijateljice Morane (Mia Biondić). Kad se jedne večeri u Moraninu stanu nepromišljeno počne igrati pištoljem njezina oca, Petra će nenamjerno kroz prozor ispaliti hitac koji će usmrtiti slučajnog prolaznika. To će ju suočiti s nepodnošljivom grižnjom savjesti te dovesti na razgovor kod Anite s kojom će ju povezati i otkriće da su obje istodobno neplanirano ostale u drugom stanju.

Uloge:
Ecija Ojdanić (Anita), Iva Babić (Petra), Barbara Nola (Petrina mama), Enes Vejzović (Ivan), Milan Štrljić (Anitin otac), Milan Pleština (Petrin otac), Alen Liverić (Matija), Mia Biondić (Morana), Danko Ljuština (Goran), Pjer Meničanin (Kebalo), Filip Nola (Damir), Tanja Tušek (Ines), Stefan Kapičić (Crni), Lena Politeo (svjedokinja), Cvita Viljac (Cvita), Željka Udovičić (Daria), Mijo Kevo (policajac), Davor Travinić (prijatelj Crnog)

Zemlja proizvodnje:
Hrvatska

Scenarij:
Robert Orhel

Glazba:

Montaža:
Ivana Fumić

Scenografija:
Bojan Drezgić

Kostimografija:
Ivana Zozoli Vargović

Komentar:
Dugometražni igrani prvijenac scenarista i redatelja Roberta Orhela ostvarenje je koje u kreiranju zapleta i načina njegove elaboracije dosta duguje hvaljenim britanskim i skandinavskim kriminalističkim TV-serijama. Od njih preuzima intrigantne obiteljske drame smještene u mahom efektno predočena i tjeskobna socijalna okruženja u kojima zločin nije stilizirana logičko-intelektualna igrarija, već predstavlja prijelomnu točku u do stvarnog i metaforičkog pucanja zategnutim odnosima među psihološki slojevito profiliranim likovima. Također, iz istog miljea autor baštini sklonost snažnim te manje ili više osebujnim ženskim likovima opterećenima intimnim, obiteljskim i egzistencijalnim dramama, kao i težnju za učinkovitim oslikavanjem socijalnog konteksta koji je nerijetko važniji od procedure istrage samog zločina. Međuodnos dviju protagonistica dovoljno je kompleksan i slojevito predočen, s naglaskom na razradi psiholoških stanja i unutarnjih lomova likova, a žanrovskom pripadnošću intenzivno određeno djelo obilježavaju efektna atmosferičnost, dojmljiv dominantno sivo-plavi kolorit te smirena i dosta sugestivna režija. Nedostaci su klišeiziranost i zapostavljenost muških likova, zanemarivanje bitnog sporednog lika Morane te povremena posezanja za konvencionalnim redateljskim rješenjima primjerenijima televizijskom mediju u kojem se autor formirao.

Početak prikazivanja: premijerno 25. srpnja 2013. godine na pulskom festivalu, redovita kino-distribucija 27. veljače 2013. godine

Nagrade i festivali:
Pulski filmski festival 2013. godine
Montreal World Film Festival 2013. godine – konkurencija World Competition
Reykjavik International Film Festival 2013. godine – konkurencija New Visions
Cinemed - Festival International Cinéma Méditerranée 2013. godine – službena konkurencija
29. Alexandria International Film Festival mediteranskih zemalja 2013. godine – program Mediterranean Panorama
Dani hrvatskog filma u Orašju 2013. godine
Dani filma Mostar 2013. godine
Festival International du Film d’Amour de Mons 2014. godine – glavna konkurencija
Pune International Film Festival 2014. godine – program Global Cinema
XVI Međunarodni filmski festival detektivskih filmova
DetectiveFEST 2014. godine – službena konkurencija
Cyprus International Film Festival 2014. godine – natjecateljski program

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.