Stanko Herceg snimatelj


Datum i mjesto rođenja: 22. 2. 1964., Zagreb


Diplomirani snimatelj (ADU, 1990.) aktivno se bavi umjetničkom fotografijom i pedagoškim radom (nastavnik fotografije na Školi primijenjene umjetnosti u Zagrebu od 1989. do 1993. godine, a od 1992. godine predaje fotografiju i film na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu). Karijeru filmskoga snimatelja započinje kao asistent kamere u nizu hrvatskih filmova i koprodukcija, a prvi samostalni film i televizijsku seriju snima 1997. godine (Rusko meso, Lukas Nola). Snimio je ukupno 5 igranih filmova: Bogorodica, (1999) Nevena Hitreca, Posljednja volja (2001) Zorana Sudara, Leti, leti (2003) Roberta Orhela, kao i televizijski film Snivaj zlato moje, (2005) Nevena Hitreca. Snimio je desetak dokumentarnih i eksperimentalnih, te brojne promidžbene filmove i glazbene spotove.
Za svjetsku izložbu EXPO 98 u Lisabonu za hrvatski nastup snima film u specijalnoj tehnici snimanja i projekcije od 360 stupnjeva redatelja Vinka Brešana.
Već u prvom igranom filmu Rusko meso pokazuje izniman snimateljski senzibilitet vidljiv u suvremenu pristupu svjetlu i boji, kompoziciji kadra i rabljenju dinamičke kamere.
Kao vrstan snimatelj uvijek snimateljsku tehniku i način izražavanja slikom prilagođava temi filma i žanru (primjerice u filmovima Bogorodica ili Posljednja volja). Snimateljsku zrelost, sa sigurnošću se to može tvrditi, pokazuje u filmu Snivaj zlato moje.
Kao umjetnički fotograf izlagao je na više grupnih i samostalnih izložbi i bio urednik u fotografskim časopisima. Snima za Hrvatsku televiziju i svjetske televizijske kuće. Bio je aktivni sudionik Domovinskog rata kada je fotografskom i elektroničkom kamerom zabilježio važne trenutke u nastanku hrvatske države. Herceg je uz Midžića, Trbuljaka, Vrdoljaka, Kursara, Gecla, Kolbasa, Trninića, Cahuna, Jasenkovića i druge jedan od najznačajnijih snimatelja koji su proizašli sa snimateljskog studija na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i u hrvatski igrani film unijeli nov, moderni senzibilitet.


Bogorodica

Godina: 1999

Posljednja volja

Godina: 2001

Rusko meso

Godina: 1997

Hitac

Godina: 2013.

Armin

Godina: 2007.

Pravo čudo

Godina: 2007.

Godina:

Snivaj, zlato moje

Godina: 2005.

Godina:

Čovjek ispod stola

Godina: 2009.

Punim plućima

Godina: 2022.

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.