Bogorodica film


Godina proizvodnje: 1999

Trajanje: 85 minuta

Tehnika: Super 16mm Kodak prebačen na 35mm, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Hitrec, Neven

Produkcija:
Maxima film
Hrvatska radiotelevizija

Snimatelj:
Herceg Stanko

Sinopsis:
Izmučeni Kuzma priopćava Ðuki, bivšem zaručniku svoje ubijene supruge Ane, da je odlučio otići u srpsko selo s one strane granice i ubiti svog bivšeg prijatelja Radu, koji je okrutno ubio Anu i njezino i Kuzmino dijete. Radnja filma vraća se u prošlost, u vrijeme uoči početka rata u Hrvatskoj, kad su se Kuzma i Ana zbližili i potom vjenčali. Prijetvorni Rade seksualno žudi za Anom, a uskoro se pridruži srpskim pobunjenicima...

Uloge:
Ljubomir Kerekeš (Kuzma), Lucija Šerbedžija (Ana), Ivo Gregurević (Rade), Goran Navojec (Ðuka), Vanja Drach (učitelj), Dejan Aćimović (Drago Vojković), Ivica Brkić (Obrad), Goran Grgić (zapovjednik hrvatskih gardista) i dr.

Zemlja proizvodnje:
Republika Hrvatska

Scenarij:
Hrvoje Hitrec (prema vlastitom romanu Hrvatska bogorodica)

Glazba:
Drago Hajsek

Montaža:
Slaven Zečević

Scenografija:
Mladen Ožbolt

Kostimografija:
Vjera Ivanković

Komentar:
Debitantski uradak Nevena Hitreca opterećen je ideologiziranim scenarijem njegova oca Hrvoja Hitreca. Dio kritike hvalio je redateljsko umijeće Nevena Hitreca, a žiri Pulskog festivala film je nagradio Velikom zlatnom arenom.

Broj gledatelja u Hrvatskoj: 19 832

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.