Zapamtite Vukovar film


Godina proizvodnje: 2008.

Trajanje: 100 minuta

Tehnika: 35 mm, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Hadžić, Fadil

Produkcija:
Alka film

Snimatelj:
Bakotić Danijel

Sinopsis:
Vukovar 18. studenog 1991. godine, na dan pada grada u ruke jedinica JNA i četničke paravojske. Nakon tromjesečne herojske bitke za grad, okupatori uhićuju hrvatske branitelje i civile te se pripremaju za pokolj branitelja na Ovčari. Zapovjednici JNA osobito žele pronaći i uhititi Sinišu Glavaševića (Saša Anočić), novinara Hrvatskog radija koji je tijekom opsade izvještavao o stradanju civila i uništavanju Vukovara. A odlazak na Ovčaru očekuje također novinara Janka Krašića (Hrvoje Barišić), koji će se s nekoliko kolega i prijatelja bezuspješno pokušati probiti iz grada da bi ubrzo pao u neprijateljsko zarobljeništvo te dospio na saslušanje kod nemilosrdnog majora Momčila Ðokovića (Izudin Bajrović), časnika vojne policije JNA.

Uloge:
Hrvoje Barišić (Janko Krašić), Saša Anočić (Siniša Glavašević), Izudin Bajrović (major Momčilo Ðoković), Ana Begić (Radojka), Ankica Dobrić (Zaza), Goran Grgić, Barbara Prpić (Hale), Zijad Gračić, Marinko Prga, Danijel Ljuboja, Žarko Savić (zarobljenik), Ana Maras, Boris Svrtan, Radovan Ruždjak, Csilla Barath-Bastaić (novinarka), Goran Malus (ranjenik)

Zemlja proizvodnje:
Hrvatska

Scenarij:
Fadil Hadžić

Glazba:
Mate Matišić

Montaža:
Dubravko Slunjski

Scenografija:
Ivo Hajon

Kostimografija:
Branka Tkalčec

Komentar:
Posljednji film scenarista i redatelja Fadila Hadžića ratna je drama temeljena na ratnom dnevniku Glasom protiv topova novinarke ratnog radija Vukovar Alemke Mirković. U cijelosti je riječ o trivijalnom i shematiziranom ostvarenju u kojem autor očito želi izbjeći domoljubnu patetiku, opterećenost ideologijom i podilaženje strastima, no u tome ne uspijeva u potpunosti. Naglašavajući stav da je ondašnja hrvatska vlast izdala Vukovar, Hadžić se politički korektno pripadnike neprijateljske strane trudi prikazati nijansirano te pronaći pozitivne likove, uvjetno rečeno "dobre Srbe" od kojih neki također stradavaju na Ovčari, a ključni protagonistov pomagač iz neprijateljskih redova postaje unovačeni student iz Požarevca. Unatoč imanentnoj dramatičnosti predočenih zbivanja filmu nedostaje izraženije dramske tenzije, režija je tek korektna i većinom bezidejna, glumački nastupi su uglavnom solidni, a u slučaju Izudina Bajrovića i dosta uvjerljivi, a cjelina pati i od ozbiljnih faktografskih pogrešaka poput one da se na stolu majora Ðokovića nalazi fotografija sijedog i ostarjelog Mile Dedakovića Jastreba, očito snimljena mnogo godina poslije rata.

Početak prikazivanja: premijerno na pulskom festivalu 24. srpnja 2008. godine, premijerno televizijsko prikazivanje 18. studenog 2008. godine

Nagrade i festivali:
- Pulski filmski festival 2008. godine – Nacionalni program

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.