Noćni brodovi film


Godina proizvodnje: 2012.

Trajanje: 101 minuta

Tehnika: DCP, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Mirković, Igor

Produkcija:
Bela Film
Delirium Film
Hrvatska radiotelevizija
RTV Slovenija
Studio dim

Snimatelj:
Kolbas Silvestar

Sinopsis:
Senzibilna Helena (Ana Karić) i temperamentni Jakov (Radko Polič) štićenici su zagrebačkoga staračkog doma s različitim životnim pričama. Dok je Helena brižna majka koja je, želeći pomoći sinu koji je u potrazi za boljim životom emigrirao u Australiju, prodala stan i preselila u dom, Jakov je saksofonist i prema vlastitim riječima profesionalni glazbenik iza kojeg je navodno burna prošlost ženskara i lutalice. Kad oboje postanu svjesni međusobnih osjećaja, Helena i Jakov odluče pobjeći iz doma te se prije kraja života možda ipak ukrcati na brod za Italiju kojim je Helena u mladosti mogla pobjeći s glazbenikom imena Viktor. Dok priču o njihovu bijegu pripovijeda stara Olgica (Renata Ulmanski), čini se također štićenica doma, Helena i Jakov će tijekom puta doživjeti zanimljive zgode i upoznati neobične ljude poput osobenjaka Marka (Bogdan Diklić).

Uloge:
Ana Karić (Helena), Radko Polič (Jakov), Renata Ulmanski (Olgica), Lana Barić (Anja), Bogdan Diklić (Marko), Jadranka Ðokić (frizerka), Pero Kvrgić (general), Marija Geml (Tonka), Mirna Medaković (trafikantica), Zvonimir Torjanac (Vlado), Angel Palašev (doktor), Stjepan Jimmy Stanić (pjevač), Štefanija Aćimac (gospođa Bolfer), Krunoslav Belko (prodavač na benzinskoj crpki), Denis Brižić (stariji policajac), Ante Jureško (mlađi policajac)

Zemlja proizvodnje:
Hrvatska, Srbija, Slovenija

Scenarij:
Igor Mirković i Elvis Bošnjak uz nepotpisanu suradnju Ognjena Sviličića

Glazba:
Tamara Obrovac

Montaža:
Ivana Fumić

Scenografija:
Željka Burić

Kostimografija:
Tatjana Strugar

Komentar:
Romantična egzistencijalna drama godine 2012. na pulskom festivalu ovjenčana Zlatnom arenom za najbolju glavnu žensku ulogu, te iste godine na Međunarodnom filmskom festivalu u San Pedru nagrađena Posebnim priznanjem, a na onom u Mumbaiju u programu Celebrate Age proglašena najboljim filmom, dugometražni je igrani prvijenac suscenarista i redatelja Igora Mirkovića. Riječ je o svojevrsnom gerijatrijskom filmu ceste, idejno skromnom i izvedbeno slabom ostvarenju koje odlikuju atmosferična fotografija i unatoč povremenim afektacijama i preglumljivanju u cjelini ipak uvjerljivi glumački nastupi, te koje najbolje funkcionira kao posveta ljudima treće životne dobi. Posrijedi je djelo zbrkane i nejasne priče s mnoštvom ishitrenosti, površnosti i nelogičnosti, koje pati od fluidnih i promjenljivih karaktera, nesigurne i praktički nimalo sugestivne režije, traljava scenarija u kojem se bitno ne uspijeva razlučiti od nebitna, sporog narativnog ritma, dramaturške rastresitosti te slabo izvedene i razmjerno trivijalne metaforičke završnice s neuspjelim odmakom prema nadrealnom.

Početak prikazivanja: premijerno kino-prikazivanje 15. ožujka 2012. godine

Nagrade i festivali:
- Pulski filmski festival 2012. godine – Zlatna arena za najbolju glavnu žensku ulogu
- Međunarodni filmski festival u San Pedru 2012. godine – Posebno priznanje
- Međunarodni filmski festival u Mumbaiju 2012. godine – Nagrada za najbolji film u natjecateljskom programu Celebrate Age
- Festival filma jugoistočne Europe SEE u Parizu 2013. godine – Nagrada za najbolju glumicu Anu Karić
- Međunarodni filmski festival Festroia u Portugalu 2012. godine
- Međunarodni filmski festival u Helsinkiju Love & Anarchy 2012. godine
- Međunarodni filmski festival u Kolkati 2012. godine – program Cinema International
- Festival slovenskog filma u Portorožu 2012. godine
- Filmski festival Norrköping 2012. godine
- Međunarodni filmski festival Cockatoo u Australiji 2012. godine
- Opuzen Film Festival 2012. godine