Prekobrojna film


Godina proizvodnje: 1962

Trajanje: oko 93 minute

Tehnika: 35mm cinemascope, c/b

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Bauer, Branko

Produkcija:
Avala film

Snimatelj:
Blažina Branko

Sinopsis:
Mladi seljak Mikajilo na omladinskoj radnoj akciji zaljubi se u studenticu Nadu i zbog nje napušta seljačku brigadu i Malenu, djevojku koja je kao prekobrojna pošla za njim na radnu akciju. Mikajlovo udvaranje Nadi izaziva opći smijeh i podsmjeh pa se ambiciozni 'don Juan' vraća svojoj brigadi i djevojci...

Uloge:
Milena Dravić (Malena), Ljubiša Samardžić (Mikajilo), Boris Dvornik (Dane), Molotov Jovanović (Fića), Dragomir Felba (Čika Živa), Snežana Mihajlović (Nada), Jovan Rančić (Miladin), Miodrag Popović (Toma) i dr.

Zemlja proizvodnje:
Federativna Narodna Republika Jugoslavija (Narodna Republika Srbija)

Scenarij:
Bogdan Jovanović, Krešo Golik, Branko Bauer

Glazba:
Vladimir Kraus-Rajterić

Montaža:
Blaženka Jenčik

Scenografija:
Branko Hundić

Kostimografija:
Branka Soldo

Komentar:
Svojedobno iznimno popularna, holivudskim rječnikom rečeno - romantična komedija Prekobrojna bila je prvi izlet Branka Bauera u srpsku kinematografiju i jedini njegov film snimljen u cinemascopeu. Izlet je bio donekle prisilan jer za scenarij filma nitko u zagrebačkom Jadran filmu nije pokazao zanimanje. U tom šarmantnom filmu Bauer se prije svega još jednom potvrdio kao vrsni redatelj glumaca, promoviravši mlade i dotad ne toliko poznate (Milena Dravić) ili gotovo nepoznate (Ljubiša Samardžić) beogradske glumce u zvijezde. Na festivalu u Puli Prekobrojna je nagrađena trećom nagradom za najbolji film i Zlatnom arenom za najbolju žensku ulogu. Prikazan je i u službenom programu festivala u Karlovym Varyma.

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.